in

Kilde drugič zapored ukrotil Progo ptic roparic; Čater 13., Kline 17.

Po četrti zmagi kariere v superveleslalomu je Aleksander Aamodt Kilde v Beaver Creeku slavil še četrto zmago za svetovni pokal v smuku. Foto: Reuters

Slovenski smukaški trio je močno popravil vtis po bledem smučanju v superveleslalomu v četrtek in petek, ko so ostali brez točk. Na samem vrhu v primerjavi s petkom ni bilo spremembe: Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je s smukom brez vidnih napak prišel do druge zmage v 24 urah in osme za svetovni pokal v karieri.

Čater izjemno hiter v srednjem delu

Martin Čater je izkoristil dobro štartno številko, najboljši je bil v srednjem delu, ko je na zadnjem, četrtem, vmesnem času imel skupno kar četrti čas, a je nato v zadnjih 20 sekundah izgubil 70 stotink proti Kildeju. Foto: Reuters

Martin Čater je izkoristil dobro štartno številko, najboljši je bil v srednjem delu, ko je na zadnjem, četrtem, vmesnem času imel skupno kar četrti čas, a je nato v zadnjih 20 sekundah izgubil 70 stotink proti Kildeju. Foto: Reuters

Od Slovencev je zgodaj s številko 4 kot prvi nastopil Martin Čater. Z dobrim uvodnim drsalnim delom in natančno vožnjo v srednjem odseku je Štajerec držal stik z do tedaj najhitrejšim časom Beata Feuza, za katerim je na koncu zaostal za točno pol sekunde. Švicar je sicer v spodnjem delu naredil ogromno napako, ko ga je postavil počez, a se je spretno rešil.

Takoj za Čatrom je najboljši čas postavil zmagovalec Lake Louisa Mattias Mayer. Četudi Avstrijec prav tako ni brez napake odpeljal 2,5 kilometrov dolgo progo, je prehitel Feuza za 35 stotink in je nato dolgo upal na še drugo zaporedno smukaško zmago v Severni Ameriki.

Kilde edini brez vidne napake

Z višanjem številk so se višali tudi zaostanki, Čater pa se je zasidral na sedmem mestu. A nato je s št. 19 pripšel na vrsto prvi favorit in zmagovalec petkovega superveleslaloma – Aleksander Aamodt Kilde. S profesorsko vožnjo brez napake si je Norvežan privozil kar 66 stotink naskoka pred Avstrijcem in drugo zaporedno zmago v Beaver Creeku.

Po 11. mestu zdaj Kline še 17.

Boštjan Kline, ki je bil na prvem smuku sezone (v Lake Louisu) zelo dober enajsti, je s številko 27 z zelo enakomerno hitro vožnjo ob prečkanju ciljne črte takrat prevzel 14. mesto.

V idealnih sončnih razmerah na 3000 metrih nadmorske višine v osrčju Kolorada je zablestel Italijan Matteo Marsaglia, ki se je s številko 28 zavihtel kar na četrto mesto (+1,20). Zaradi uspešnih nastopov smukačev z višjimi številkami sta Slovenca izgubila še nekaj mest.

Od Slovencev je ob koncu med 58 smučarji s številko 52 nastopil še Miha Hrobat, ki je imel na 3. vmesnem času še 19. čas, a nato je v spodnjem delu izgubil preveč in je na 33. mestu ostal brez točk za svetovni pokal, katere je zgrešil za vsega 7 stotink.

Kilde tri stotinke pred Odermattom, Slovenci znova brez točk

Brez točk za Slovence na prvih dveh tekmah Beaver Creeka

Slovenci tako v četrtek kot v petek na superveleslalomu niso bili med dobitniki točk. Imeli so zelo dobre razmere, toda smučali so premalo odločno. “Fantje bodo morali resno premisliti in narediti v glavah premik,” je v petek zagrmel trener reprezentance v hitrih disciplinah Gregor Koštomaj.

V preteklosti nihče od omenjene trojice na smukih v Beaver Creeku še ni dosegel odmevnega dosežka. Točke je na tem ameriškem prizorišču predtem osvojil le Boštjan Kline, ki je bil še najboljši 27. (leta 2015).

Poškodovani Jansrud vprašljiv za Peking
Norveški smučarski zvezdnik Kjetil Jansrud bi lahko izpustil zimske olimpijske igre februarja v Pekingu zaradi poškodbe kolena po hudem padcu na superveleslalomu v petek v Beaver Creeku. Kot so sporočili iz norveške smučarske zveze, si je Jansrud poškodoval križno in notranje stranske vezi v kolenu.

Zdravnik norveške reprezentance Marc Strauss je dejal, da je prezgodaj reči, ali bo potrebna operacija ali kako dolgo bo Jansrud odsoten. 36-letni Jansrud je po padcu na petkovi tekmi svetovnega pokala v Koloradu uspel sam prismučati po hribu navzdol, a se je pri tem držal za koleno. Olimpijski superveleslalomski prvak iz leta 2014 je rojaku Aleksandru Aamodtu Kildeju v petek čestital za zmago in se bo po navedbah zveze z ekipo vrnil domov v ponedeljek. Nadaljnje preglede kolena bo nato opravil v Oslu.

ALPSKO SMUČANJE – SVETOVNI POKAL (M)

BEAVER CREEK, sobotni smuk

Končni vrstni red:

 1. A. A. KILDE    NOR   1:39,63
 2. M. MAYER      AVT    +0,66
 3. B. FEUZ      ŠVI    1,01
 4. M. MARSAGLIA    ITA    1,20
 5. D. PARIS      ITA    1,23
 6. R. COCHRAN SIEGLE ZDA    1,24
 7. B. HINTERMANN   ŠVI    1,28
 8. D. HEMETSBERGER  AVT    1,35
 9. V. KRIECHMAYR   AVT    1,36
10. A.-S. SEJERSTED  NOR    1,48
11. D. DANKLMAIER   AVT    1,50
 . D. SCHWAIGER    NEM    1,50
13. M. ČATER      SLO    1,51
13. C. INNERHOFER   ITA    1,55
14. M. ODERMATT    ŠVI    1,65
17. B. KLINE      SLO    1,86
33. M. HROBAT     SLO    2,41