in

Karl Nehammer bo novi avstrijski kancler in predsednik ljudske stranke

Po včerajšnjem odstopu kanclerja Schallenberga ter popolnem umiku nekdanjega kanclerja Kurza iz politike je vladajoča avstrijska ljudska stranka (ÖVP) danes naznanila, da bo najpomembnejšo politično funkcijo v državi prevzel dosedanji notranji minister Karl Nehammer. Po enoznačni potrditvi znotraj stranke je postal novi predsednik ÖVP ter s tem kandidat za novega avstrijskega kanclerja. Imenovanje novega kanclerja mora potrditi še avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.

Potem ko je vodja največje vladne stranke Sebastian Kurz včeraj dopoldne napovedal popoln umik iz politike, je pozno popoldne odstopil tudi kancler Alexander Schallenberg. Sporočil je, da kanclerski položaj daje na razpolago drugemu. Vladajoča avstrijska ljudska stranka (ÖVP) pa je danes začela pogovore o preoblikovanju avstrijske vlade, kjer je bilo v središče postavljeno prav vprašanje, kdo bo prevzel vodenje stranke ter s tem tudi kanclerski položaj.

Sebastian Kurz

Po poročanju avstrijskih medijev predsedujoče mesto ÖVP prevzema Karl Nehammer, ki bo s tem postal tudi novi avstrijski kancler. Po zaključenih pogovorih je Nehammer stopil tudi pred novinarske kamere ter dejal, da je zanj “velika čast”, da lahko po enoznačni potrditvi znotraj stranke prevzema mesto predsednika ÖVP. Med ključnimi poudarki, ki jih bo zasledoval v svojem političnem udejstvovanju, je poudaril solidarnost, svobodo in odgovornost, pri tem pa dodal, da se “svoboda enega posameznika konča tam, kjer se začne svoboda drugega”. Omenjene vrednote pa je imenoval tudi za ključne pri obvladovanju epidemije koronavirusa.

Nehammer se je zahvalil nekdanjemu kanclerju ter odstopajočemu predsedniku stranke Kurzu, ki mu je “utrl pot za vodenje avstrijske ljudske stranke”. Kot je poudaril, je Kurz nagovoril ljudi, ki jih stranki pred njegovim prihodom ni uspelo nagovoriti. Pohvalil je socialno politiko svojega predhodnika, na vprašanje, ali bo strankina prepoznavna barva ostala turkizna, pa je dejal, da sedaj, med pandemijo, ni pravi čas za marketinške spremembe.

V svojem govoru se je zahvalil tudi kanclerju v odstopu Schallenbergu, ki se vrača na zunanje ministrstvo, ter predstavil novo ministrsko ekipo. Novi notranji minister bo tako postal Gerhard Karner. Za novega finančnega ministra bo imenovan dosedanji državni sekretar na ministrstvu za varovanje okolja Magnus Brunner. Sinoči je namreč svoj odstop napovedal tudi dosedanji avstrijski finančni minister Gernot Blümmel. Minister za izobraževanje bo postal dosedanji rektor Univerze v Gradcu Martin Polaschek. V vladno ekipo pa bo ÖVP pripeljala še en nov obraz, in sicer Claudio Plakolm, ki bo kot državna sekretarka zadolžena za mlade. Preostali ministri ostajajo na vsojih položajih.

Imenovanje novega kanclerja mora potrditi še avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, kar naj bi po napovedih sledilo že v ponedeljek.

Kdo je novi avstrijski kancler?

Na Dunaju rojen 49-letni Nehammer je na Donavski univerzi Krems (Donauuniversität Krems) zaključil magistrski študij politične komunikacije. Med leti 2018 in 2020 je bil generalni sekretar avstrijske ljudske stranke (ÖVP). Med leti 2016 in 2018 je zastopal funkcijo generalnega sekretarja Avstrijske zveze delavcev (ÖAAB), pred tem pa je bil namestnik generalnega sekretarja. med letoma 2017 in 2020 je bil tudi poslanec avstrijskega parlamenta, vodenje notranjega ministrstva pa je prevzel 7. januarja lani, piše na spletni strani avstrijskega parlamenta

Nehammer je tudi nekadnji poklicni vojak in je v politični sferi znan predvsem po svojih neomajnih stališčih do migracij. V času koronavirusne epidemije je pogosto poudarjal potrebo po strogi avstrijski migracijski politiki ter po ostrejšem nadzoru upoštevanja protikoronskih ukrepov.

karl Nehammer
Foto : Leonhard Foeger/REUTERS