in

Kaja Kajzer do brona na generalki pred SP-jem

23-letna judoistka Bežigrada Kaja Kajzer (desno), ki se v zadnjih dveh letih ukvarja s številnimi poškodbami, ima za sabo pravi maratonski dan, ki ga je začinila z novim odličjem z največjih tekmovanj. Foto: Reuters

V odločilnem boju je suvereno ugnala tekmico s Kitajske. Po izenačenem uvodu je slovenski judoistki 2:20 minute pred koncem uspel odločilni protinapad za vazari. Kitajka sicer ni odnehala, a je Kajzerjeva s taktičnim judom obdržala prednost do konca. V kočljivih trenutkih se je odločala za napade, posebej učinkovito pa je “sekunde kradla” v boju v parterju.

Za Kajo Kajzer so to prve stopničke na tekmovanju za grand slam v karieri in eden največjih uspehov ob srebrni kolajni z evropskega prvenstva 2021 v Lizboni.

Začelo se je že zgodaj zjutraj. V uvodu 31-letna Bolgarka Ivelina Ilijeva, tudi že nosilka odličij z evropskih prvenstev, pokazala vse svoje izkušnje in šele po 2:42 minute zlate točke je napredovala slovenska reprezentantka. Tekmovalki sta se nazadnje pomerili pred tremi leti v Parizu, kjer je dvoboj dobila Bolgarka.

Nekaj oddiha je sledilo v dvoboju s turkmenistansko mladinko Majso Pardajevo, ki je letos na mladinskem pokalu v Sarajevu osvojila srebro, za člansko konkurenco pa ji manjka še nekaj izkušenj.

Počitek je bil še kako dobrodošel, saj je sledil dvoboj s 4:16 minute zlate točke proti bronasti z lanskega SP-ja v Taškentu 24-letni Mongolki Enhrlilen Lhagvatogo. Nov maraton je bil na vrsti v četrtfinalu s fizično izjemno močno Nemko Seijo Ballhaus, ki je slovensko reprezentantko ugnala letos na tekmi v Rimu. Namesto običajnih štirih minut je dvoboj trajal neverjetne 12:25 minute.

V polfinalu se je Kaji Kajzer poznala utrujenost in tudi to je bil razlog, da jo je ustavila nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Brazilka Rafaela Silva. V repesažu je Slovenka nato še enkrat zbrala moči za nov velik uspeh.

V kategoriji do 60 kg je nastopil še David Štarkel. Že v prvem boju ga je premagal 22-letni Mongolec CogtOčir Bjambajav, ki kljub mladosti kaže velik talent, saj je lani osvojil tretji mesti na grand slamih v Bakuju in Tel Avivu.

Do nedelje se bo v Antalyi skupaj predstavilo kar 10 slovenskih tekmovalcev.