in

Jezero v naši bližini, v katerem se lahko kopate tudi pozimi

Le tri ure vožnje iz Ljubljane se nahaja madžarski termalni biser in največje termalno jezero v Evropi, jezero Hévíz. Poleti ima okoli 35 stopinj Celzija, pozimi med 24 in 26, zato se lahko v vodi z zdravilnim učinkom namakate celo leto.

Jezero Hévíz se nahaja v središču istoimenskega mesta v bližini Blatnega jezera. Gre za največje termalno jezero v Evropi s površino 47.500 kvadratnih metrov in eno največjih biološko aktivnih naravnih termalnih jezer na svetu.

Voda ima zaradi magnezija, žvepla in kalcija blagodejni učinek, zato naj bi si z namakanjem v Hévízu lahko pozdravili številne bolezni. Zdravilno naj bi bilo tudi blato.

Ker voda v jezeru neprekinjeno kroži, se popolnoma prečisti na vsake tri dni, kakovost vode pa dodatno nadzorujejo. Vroča termalna voda prihaja v jezero skupaj s hladno iz vrelca, ki je 38 metrov pod zemljo. Temperatura vode nikoli ne pade pod 24 stopinj Celzija, poleti pa se giblje med 33 in 35 stopinjami Celzija, zato obiskovalci v ta termalni biser prihajajo celo leto.

Tekoča voda poskrbi za prijetno masažo, para, ki se pozimi nabere nad jezerom, pa je naravni inhalator. K sprostitvi pripomore tudi idilično rastlinje, kot so lilije, lotosi in japonske magnolije.

PROFIMEDIA

Jezero je nastalo pred več kot 20 tisoč leti, v njegovih zdravilnih učinkih pa so uživali tudi stari Rimljani. Kopališče je od začetka oktobra do konca marca odprto od 9. do 17.30 ure. Cena za celodnevno kopanje za odraslo osebo pa se giblje okoli 16 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.