in

Japonska – Španija 2:1 (Doan 48., Tanaka 51.; Morata 11.)

V živo
Sorodna novica
Bodi režiser!

Španci imajo po dveh odigranih krogih in visoki zmagi nad Kostaričani (7:0) na lestvici štiri točke. Njihov nasprotnik, Japonska, si prav tako prizadeva uvrstitev v osmino finala, to lahko doseže neposredno z zmago, ob morebitnem remiju pa se mora neodločeno končati tudi druga tekma v skupini: Kostarika – Nemčija.

Če Nemci zmagajo zgolj za gol, bi med njimi in Japonci o uvrstitvi v osmino finala odločali doseženi zadetki na vseh treh tekmah, nato še medsebojni obračun, ki pa so ga Japonci senzacionalno dobili z 2:1.

Španija in Japonska sta do danes v vseh tekmovanjih odigrali zgolj eno tekmo, in sicer 25. aprila 2001 v Cordobi, ko je edini zadetek na tekmi dosegel Ruben Baraja.

Španski selektor Luis Enrique je naredil pet menjav za tekmo proti Japonski – v prvo postavo je uvrstil branilce Cesarja Azpilicueto, Paua Torresa in Alejandra Baldeja ter napadalca Nica Williamsa in Alvara Morato.

Gol Alvara Morate. Foto: Reuters

Gol Alvara Morate. Foto: Reuters

Prvi polčas
V 8. minuti je po napaki Sergia Busquetsa do strela z desne prišel Junja Ito, zadel je zunanji del mreže.

Malo za tem je po predložku v kazenski strel z glavo streljal Alvaro Morata, toda naravnost v naročje vratarja Japonske. Alvaro Morata je bil natančen v 11. minuti – Cesar Azpilicueta je poslal predložek pred japonska vrata, tam je visoko skočil nogometaš Atletica iz Madrida, ki je svoj 30. reprezentančni gol dosegel z glavo. Španija krepko vodi v posestvi žoge, pritiska na japonska vrata. V 23. minuti je tako Morata znova sprejel podajo v kazenskem prostoru, toda njegov strel ni bil dovolj močan in natančen, da bi matiral japonskega vratarja.

Po enosmernem prometu v prvem polčasu so Japonci takoj na začetku drugega polčasa izenačili. V prvi pravi priložnosti, tekla je 48. minuta, se je izkazal rezervist Ritsu Doan, ki je dosegel svoj drugi gol na SP-ju. Doan je po slabo izvedeni žogi vratarja Španije prišel do žoge, streljal je zunaj kazenskega prostora in zadel. Tri minute pozneje je Japonska vodila že z 2:1.

Morata z glavo povedel Špance v vodstvo
12-01 (E) Japan-Spain( id: 3854589), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-01 (E) Japan-Spain( id: 3854589), Postave
12-01 (E) Japan-Spain( id: 3854589), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Reprezentace Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Skupina E
1. Španija 2 1 1 0 8:1 4
2. Japonska 2 1 0 1 2:2 3
3. Kostarika 2 1 0 1 1:7 3
4. Nemčija 2 0 1 1 2:3 1