in

Japonci premagali Špance za prvo mesto v skupini

Japonci se veselijo uvrstitve v osmino finala. Foto: Reuters

Japonci so v prvem krogu presenetili Nemce, ko so jih premagali z 2:1. Tudi favorizirane Špance so premagali z enakim rezultatom.

Premoč Špancev v prvem polčasu z golom kronal Morata
Španski selektor Luis Enrique je izvedel pet menjav za tekmo proti Japonski – v prvo postavo je uvrstil branilce Cesarja Azpilicueto, Paua Torresa in Alejandra Baldeja ter napadalca Nica Williamsa in Alvara Morato.

Gol Alvara Morate. Foto: Reuters

Gol Alvara Morate. Foto: Reuters

Sprememba se mu je hitro obrestovala, saj je Alvaro Morata v 11. minuti zadel. Cesar Azpilicueta je poslal predložek pred japonska vrata, tam je visoko skočil nogometaš Atletica iz Madrida, ki je svoj 30. reprezentančni gol dosegel z glavo.

Španija je imela krepko premoč v posesti žoge, pritiskala je na japonska vrata. V 23. minuti je tako Morata znova sprejel podajo v kazenskem prostoru, toda njegov strel ni bil dovolj močan in natančen, da bi matiral japonskega vratarja.

V prvem polčasu so Španci zbrali tri gole v okvir gola, Japonci niti enega.

Morata z glavo povedel Špance v vodstvo

Dva ekspresna gola za preobrat Japonske
Po enosmernem prometu v prvem polčasu so Japonci takoj na začetku drugega polčasa izenačili.

Ob prvi pravi priložnosti na tekmi, tekla je 48. minuta, se je izkazal rezervist Ritsu Doan, ki je dosegel svoj drugi gol na SP-ju. Doan je po slabo izvedeni podaji vratarja Španije, na katerega je pritiskal japonski nogometaš, prišel do žoge, z roba kazenskega prostora poslal močan udarec v desno stran in zadel.

Japonec Doan izenačil proti Španiji

Tri minute pozneje je Japonska poskrbela za preobrat. Kaoru Mitoma je z desne strani poslal podajo na bolj oddaljeno vratnico, tam je bil Ao Tanaka, ki je zadel od blizu. Sodnik je po pregledu VAR-a gol priznal in slavje japonskih navijačev se je začelo (2:1).

Tanaka v 51. minuti poskrbel za preobrat

Tako Japonci kot Španci v osmini finala
Enrique je v nadaljevanju v ogenj poslal tudi napadalno usmerjene Ferrana Torresa, Marca Asensia in Ansuja Fatija. Sveža španska kri ni prinesla preobrata na zelenici, med “budnim spremljanjem dogodkov” na drugi tekmi med Nemčijo in Kostariko, ki na trenutke ni bila po okusu nogometašev s Pirenejskega polotoka, se je na koncu špansko-japonski dvoboj le končal z zadovoljstvom današnjih tekmecev na Halifovem stadionu, tako Japonci kot Španci so si namreč izborili napredovanje v osmino finala. Španci so se pri tem z drugim mestom izognili svetovnim podprvakom Hrvatom v osmini finala.

12-01 (E) Japan-Spain( id: 3854589), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-01 (E) Japan-Spain( id: 3854589), Postave
12-01 (E) Japan-Spain( id: 3854589), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Reprezentace Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Skupina E
1. Španija 2 1 1 0 8:1 4
2. Japonska 2 1 0 1 2:2 3
3. Kostarika 2 1 0 1 1:7 3
4. Nemčija 2 0 1 1 2:3 1

Japonci premagali tudi favorizirane Špance

sofascore.com” alt=”Grafiko zagotavlja sofascore.com”>

Grafiko zagotavlja sofascore.com
Analiza prvega polčasa tekme Japonska – Španija
Analiza drugega polčasa tekme Japonska – Španija