in

Janković: Energetika Ljubljana letos ne bo merila na dobiček

Zoran Janković. Foto: BoBo

Janković je na redni tedenski novinarski konferenci povedal, da se bodo z občinami, ki so družbenice Javnega holdinga Ljubljana, še pogovarjali o ukrepih za zmanjšanje energije. Najlažje je zapirati telovadnice in bazene, a to ima številne negativne učinke na javno zdravje, je opozoril. Enako bi številne negativne učinke prineslo zapiranje knjižnic, kulturnih objektov idr.

Jankovića veseli, da bo kapica za plin in v drugem koraku za elektriko, ki se napoveduje v EU-ju, veljala tudi za javne objekte. “Zadnja stvar je, da se zapirajo javni objekti,” je dejal in dodal, da ne vidi večjih težav, če vmes ne bo izrazitega poslabšanja, povezanega z vojno v Ukrajini.

Navedel je, da se je v ponedeljek sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom. Zagotovil mu je, da Energetika Ljubljana letos z daljinskim ogrevanjem in drugimi dejavnostmi ne bo merila na dobiček s ciljem, da bi tako prebivalcem ob regulatornih ukrepih zagotovila najnižje možne cene.

Ponovil je, da bo Ljubljana v tej kurilni sezoni ogrevana, saj so zaloge premoga in drugih energentov, ki jih uporablja Energetika Ljubljana, zadostne. Glede uporabe plina v plinsko-parni enoti termoelektrarne-toplarne v Mostah, ki je v zadnji fazi gradnje, pa je rekel, da hladni zagon nove enote traja od 30 do 40 dni, takrat pa energije naprava ne sme oddajati v sistem. Po koncu tega obdobja bo od razmer odvisno, ali bo plin, s katerim naj bi v Ljubljani v naslednjih letih močno zmanjšali uporabo premoga, uporabljen že v tej sezoni.

Z Dodikom se je pogovarjal o izmenjavi odpadkov za cenejšo energijo

Janković se je znova dotaknil tudi posledic svojega nedavnega obiska v Republiki Srbski, kjer se je sestal s tamkajšnjim nacionalističnim voditeljem Miloradom Dodikom. Že pred dnevi je povedal, da so to načrti, da bi v termoelektrarni Ugljevik kurili gorivo RDF iz ljubljanskih odpadkov, v zameno pa bi lahko Ljubljana za svoje javne objekte dobila cenovno ugodno energijo.

Župan pravi, da bodo v prihodnjih dneh v Ljubljano prišli predstavniki tamkajšnjega podjetja s ciljem preveriti ustreznost goriva iz ljubljanskih odpadkov. Nato pričakujejo njihovo ponudbo in začetek pogovorov o dolgoročni pogodbi. Kdor koli bo na magistratu po lokalnih volitvah, pri čemer si Janković želi zmage že v prvem krogu, bo moral po njegovih besedah zagotoviti primerno ceno predelave odpadkov in ogrevanja, zato je znova poudaril pomen gradnje sodobne sežigalnice.

Tudi letos bodo gorele praznične luči

Janković je zagotovil tudi, da se na ljubljanski občini pripravljajo na povsem normalno praznično dogajanje ob koncu leta. Pripravili so se za več možnih rešitev, a župan je opozoril, da je bil lani decembrski strošek elektrike za 50 kilometrov praznične osvetlitve le 2660 evrov, dejansko pa celo manj kot 1000 evrov, ker so na določenih delih zaradi lučk ugasnili javno razsvetljavo. Letos bi bil lahko po ocenah ta dejanski strošek tako okoli 3000 evrov.

V ponedeljek dobili gradbeno dovoljenje za prenovo bazena Vevče

Župan je povedal še, da so na občini v ponedeljek po kar nekaj zapletih dobili gradbeno dovoljenje za prenovo več kot desetletje razpadajočega bazenskega kompleksa Vevče v sodoben večnamenski kompleks, namenjen športu, sprostitvi in rekreaciji. Čakajo še na pravnomočnost gradbenega dovoljenja, sledi razpis za izbor izvajalca. Izbor Janković pričakuje v naslednjem mesecu in začetek del potem odvisno od vremena v nadaljevanju.

Izvajalec je bil medtem že izbran za prenovo močno načetega in zelo prometnega nadvoza, po katerem Dunajska cesta prečka severno obvoznico. Na ljubljanski občini ga bodo prenovili v navezi z Darsom, za izvajalca pa je bil za zdaj še nepravnomočno izbran Kolektor Koling. Začetek del župan pričakuje še letos.