in

Janez Janša ne priznava razžalitve nekdanjega direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča

Foto: BoBo

Na celjskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok, na katerem je odvetnik Bojana Veselinoviča Gorazd Fišer pojasnil razloge za kazenski pregon. Po mnenju tožeče strani so javne trditve Janeza Janše škodile časti in imenu Veselinoviča, tudi z neresničnimi navedbami o višini njegove plače, ki da jo je tudi javno objavil.

Na vprašanje sodnice Leonide Jager, ali je razumel očitke, je Janša odvrnil, da ne najbolje, ko pa je to želel pojasniti v smislu, da tisto, kar je zapisal v tvitu, ustreza dejstvom, in to dodatno pojasniti, ga je sodnica prekinila, češ da bo to stvar glavne obravnave.

Janšev odvetnik Franci Matoz je zato v nadaljevanju predlagal zaslišanje nekdanjega namestnika odgovornega urednika STA-ja Uroša Urbanije, novinarjev Nenada Glücksa, Igorja Kršinarja in Igorja Mekine pa odvetnikov Radovana Cerjaka in Ivana Kukarja ter Božene Kandolf. Ob tem je predlagal vpogled v spis delovnega sodišča glede poravnave z Meškovimi svojci, nekaj novinarskih člankov v zvezi z domnevnim šikaniranjem Meška ter predvajanje videoposnetka novinarske konference, na kateri je pokojni novinar spregovoril o mobingu nad njim.

Razumem namen tožbe, ne razumem pa vsebine. Kar sem zapisal, je bilo že prej velikokrat zapisano, pa gospod Veselinovič ni nikogar tožil,” je po naroku povedal Janša, že pred narokom pa je dejal, da gre za enega najhujših primerov maltretiranja novinarja v slovenski zgodovini, rezultat tega pa je bil drastičen, saj je kmalu zatem umrl.

Veselinovič je po naroku dejal, da je bil Janšev tvit objavljen sredi boja STA-ja za obstanek v medijski krajini in kaže, s kako nizkotnimi orodji je bil takratni premier pripravljen poseči v zgodbo, ki je bila krmarjena prav od vlade in še koga zraven.

Kolektiv STA se ni vdal. Sam sem kot njen direktor moral in sem prenesel marsikaj. Tvit, ki pokaže, kako globoko se je spustil Janša, ko je poskušal uničiti STA, pa je šel enostavno predaleč, zato sem se odločil za tožbo,” je dejal in dodal, da bo v sklopu sojenja odgovoril tudi na vse očitke z druge strani. Ob tem je dodal, da Meško ni bil odpuščen zaradi šikaniranja, ampak zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti, kar bodo lahko izpovedali tudi novinarji, ki so takrat z njim delali.

Matoz je sodišču predlagal, da se sojenje opravi pred senatom, Janša pa se je strinjal, da se naroki opravijo tudi brez njegove prisotnosti, kadar se jih ne bo utegnil udeležiti. Sodnica Jager je dejala, da ga 20. marca na začetku glavne obravnave vseeno pričakuje, saj bo takrat lahko podal svoj zagovor.

Sporni zapis maja lani

Janša je maja lani tedanjega direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Veselinoviča označil kot “sodelavca pri umoru novinarja“, ko je v tvitu zapisal: “Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.”

Janševe navedbe se nanašajo na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič vročil izredno odpoved zaposlitve tedanjemu odgovornemu uredniku STA-ja Borutu Mešku, ki je pozneje umrl zaradi bolezni.

Veselinovič je očitke zanikal in napovedal, da bo proti Janši vložil civilno in zasebno kazensko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime ter kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Pojasnil je, da je bila Mešku odpoved vročena 3. novembra 2009. S hudo boleznijo Meška pa v času, ko je potekal postopek zaradi prenehanja delovnega razmerja pri delodajalcu, ni bil seznanjen.

Janša ni priznal razžalitve Veselinoviča