in

Iz sprejemnega centra na Siciliji po kaosu pobegnilo najmanj sto prebežnikov

Lampedusa. Foto: Reuters

Najmanj sto prebežnikov je preplezalo ograjo sprejemnega centra, kjer naj bi bivalo več kot tisoč ljudi, in ga zapustilo, pri čemer je bil ranjen najmanj en policist, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Center v Porto Empedoclu je sicer prehodne narave. Od tem naj bi prebežnike premestili v centre v drugih delih Italije, vendar je prišlo do zamud zaradi težav s prevozom.

Prebežnike, ki so center samovoljno zapustili, zdaj išče policija. Župan Porto Empedocla Calogero Martello je bil do razmer v centru kritičen ter jih označil za nevzdržne in nečloveške.

“Niso pobegnili, da bi šli v druge kraje, ampak da bi poiskali hrano in pijačo,” je povedal za italijanski novičarski portal RaiNews in zahteval pomoč vlade. Dodal je, da skupine prebežnikov, ki se sprehajajo po mestu, vzbujajo strah med lokalnimi prebivalci. Prenatrpan sprejemni center naj bi sicer varovalo le okoli 20 policistov.

Italijanska vlada se medtem sestaja v Rimu in razpravlja o razmerah na sredozemskem otoku Lampedusa, kamor je prejšnji teden prispelo več kot osem tisoč prebežnikov, kar je več, kot je prebivalcev otoka. Več tisoč prebežnikov so nato prepeljali na Sicilijo, med drugim v center v Porto Empedoclu, in druge dele Italije.

Lampeduso, kjer so zaradi migracijskega vala razglasili izredne razmere, sta v nedeljo obiskali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni. Von der Leyen je Italiji zagotovila podporo Evropske unije in predstavila akcijski načrt za reševanje krize.