in

Italijansko ustavno sodišče odločilo v prid obveznemu cepljenju proti covidu-19

Obvezno cepljenje proti covidu-19, ki ga je lani vlada Maria Draghija uvedla za določene poklice, kot so zdravstveni delavci, učitelji in pripadniki oboroženih sil je skladno z zakoni in ustavo, je v četrtek odločilo italijansko ustavno sodišče. V skladu z ustavo je tudi suspenz z dela za tiste, ki pogoja obveznega cepljenja niso upoštevali.

Več italijanskih sodišč je pred tem izrazilo pomisleke glede zakonitosti obveznega cepljenja proti covidu-19, pa tudi glede sorazmernosti sankcij, zlasti za tiste, ki delajo na daljavo, in glede varnosti cepiv. Ustavno sodišče je po dolgi obravnavi vse zastavljene pomisleke zdaj zavrnilo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razsodilo je, da odločitve, sprejete glede obveznega cepljenja zdravstvenih delavcev v času pandemije, niso bile nerazumne in nesorazmerne. O vprašanju, ali necepljeni zdravstveni delavci ne smejo delati, tudi če niso v stiku z bolniki, medtem niso vsebinsko odločali, saj so ga zavrnili že iz postopkovnih razlogov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Četrtkova sodba je sicer v skladu z dosedanjo prakso ustavnega sodišča, ki je že leta 2018 odločilo v prid obveznemu cepljenju, če so izpolnjeni trije pogoji: če cepljenje izboljša zdravje posameznika in skupnosti, če so posledice sprejemljive in če je zagotovljeno ustrezno nadomestilo v primeru nadaljnje in nepredvidljive škode.

V četrtek je pred ustavnim sodiščem demonstriralo nekaj nasprotnikov cepljenja, ki so se pripeljali iz vse Italije. Med njimi so bili ljudje, ki so po lastnih izjavah utrpeli resne zdravstvene posledice zaradi cepljenja proti covidu-19.

Obveznost cepljenja proti covidu-19 za določene poklicne skupine naj bi sicer prvotno veljala do konca letošnjega leta, a jo je vlada v Rimu nato odpravila že s 1. novembrom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.