in

Inflacija na mesečni ravni 0,8-odstotna, na letni pa 9,9-odstotna

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se zvišale za 2,5 odstotka. Izmed živilskih izdelkov so se kruh in izdelki iz žit podražili za 1,8 odstotka, mleko, sir in jajca za 3 odstotke ter sveže sadje in zelenjava za 7,7 odstotka oz. 6,7 odstotka. Foto: Shutterstock

K letni rasti cen so največ prispevale podražitve hrane, goriv in energije, na mesečno inflacijo pa sta najbolj vplivali sezonska zamenjava oblačil in obutve ter dražja hrana, so poročili s Sursa in dodali, da se je blago v povprečju podražilo za 11,8 odstotka, storitve pa za 5,9 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 14,5 odstotka, trajnega blaga za 9,8 odstotka in poltrajnega blaga za 4 odstotke.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se zvišale za 2,5 odstotka in k mesečni inflaciji prispevale 0,5 odstotne točke. Izmed živilskih izdelkov so se kruh in izdelki iz žit podražili za 1,8 odstotka, mleko, sir in jajca za 3 odstotke ter sveže sadje in zelenjava za 7,7 odstotka oz. 6,7 odstotka.

Prehod na jesensko-zimsko kolekcijo v trgovinah je vplival na opaznejše podražitve v skupini oblačila in obutev (za 5,7 odstotka); to je inflacijo zvišalo za 0,4 odstotne točke. Podražila so se trda goriva: za 14 odstotkov višje cene lesne biomase so k inflaciji prispevale 0,2 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa so dodali še dražja električna energija (za 1,8 odstotka), stanovanjska in gospodinjska oprema (za 0,7 odstotka), novi avtomobili (za 1,3 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 1,1 odstotka), ugotavljajo na statističnem uradu.

Več sledi.