in

Indeks nabavnih menedžerjev najnižji od začetka epidemije

Foto: Reuters

Menedžerji, ki v proizvodnih, torej industrijskih podjetjih skrbijo za nabave, opažajo visok padec novih naročil in zato povečanje zalog repromateriala ter zmanjšanje števila zaposlenih. Industrijo seveda tarejo visoki stroški energentov. Primer idrijskega Kolektorja je opisal nadzornik Radovan Bolko: “Cene so nenormalne, nesprejemljive in postavljajo pod vprašaj poslovanje v naslednjem letu.”

Sorodna novica
Vlada potrdila zakon za pomoč gospodarstvu in interventni zakon za posredovanje ob dražitvi energije

Industrija je zato že lep čas pričakovala in zdaj dočakala podlage za državne pomoči.

Nemški novembrski indeks nabavnih menedžerjev, ki mu Slovenija sledi z enomesečnim zamikom, še vedno kaže krčenje aktivnosti, je pa nemška industrija v zadnjih tednih manj črnogleda. “Recesija, če bo prišla, bo milejša, kot so mnogi pričakovali,” je izjavil direktor inštituta IFO Clemens Fuest:

Iščoč kadre s Filipinov

Usposobljenih kadrov, kljub znakom ohlajanja proizvodnje, je premalo tako v Nemčiji kot v Sloveniji. Slovenska podjetja prek Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) med drugim pozivajo vlado za sklenitev sporazuma s Filipini, da bi lahko pripeljali tamkajšnje delavce.

Sorodna novica
Odstop generalnega direktorja GZS-ja Cantaruttija, vzrok so osebni razlogi

“Kadri ostajajo visoko na prioritetni lestvici aktivnosti, ki jih moramo s skupnimi močmi razreševati. Vladi že sedaj hvala za vse, za vso pomoč pri tem,” je izjavil Aleš Cantarutti, ki se kot izvršni direktor GZS-ja po letu in pol poslavlja s tega položaja, po naših informacijah zaradi različnih pogledov med njim in predsednikom GZS-ja Tiborjem Šimonko glede vodenja največje gospodarske stanovske organizacije pri nas. Šimonka, ki je do zdajšnje vlade bolj zahteven in neizprosen, si na mestu nove izvršne direktorice želi Vesno Nahtigal, ki je bila že zdaj članica ožje vodstvene ekipe.

“Na Gospodarski zbornici natančno vemo, kaj potrebujemo od države. Pričakujemo, da se hitro odloči, katerim energetskim virom bomo dali prednost ter podjetjem zagotovili finančne vire,” je povedala Nahtigalova.

Upravni odbor GZS bo o imenovanju Vesne nahtigal v prvi polovici decembra glasoval dopisno.