in

Hrvaška zaostruje pogoje: od danes obvezen tudi pogoj PCT

Na Hrvaškem so za zaposlene in obiskovalce javnih in državnih služb od danes obvezna covidna potrdila, ki dokazujejo, da je nekdo cepljen, da je covid-19 prebolel ali je negativen na testu. Izpolnjevanje pogoja je potrebno za vstop v prostore državne, regionalne, lokalne in javne uprave, pa tudi za vstop v ustanove in podjetja, ki so v lasti države, vključno z vojsko in letališči.

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je v petek za zajezitev hitrega širjenja novega koronavirusa uveljavil pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Tako morajo to potrdilo izpolnjevati vsi zaposleni v javni in državni upravi ter na lokalni ravni. Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi zaposleni v gospodarskih družbah in zavodih, ki so v lasti države, pa tudi zaposleni v vojski in na letališčih. Digitalno potrdilo pa morajo izpolnjevati vse stranke oziroma osebe, ki pridejo v te prostore.

Stara Gavza

Kot piše Index.hr, je od danes izpolnjevanje pogoja PCT obvezno tudi za vstop v prostore finančne agencije Fina, na okencih upravnih enot, pa tudi v nekaterih bankah, ki so v lasti države. Nadzor bodo izvajali s pomočjo posebne aplikacije “covid go”. Tisti, ki potrdila ne bodo pokazali ali se ne bodo želeli testirati, pa ne bodo smeli v prostor. Vstop v lekarne bo še naprej možen brez PCT pogoja.

Gneča za testiranje

Uvedba pogoja PCT v državnem in javnem sektorju je bila na Hrvaškem sprva načrtovana za ponedeljek, a so uveljavitev preložili na torek. Kot so pojasnili, bi namreč konec tedna ljudje, ki niso cepljeni ali covida-19 niso preboleli, težje dostopali do testa. V ponedeljek čez dan, zlasti pa popoldan, je bila na testirnih točkah velika gneča. Zlasti v Zagrebu so se le nekaj ur pred začetkom veljave odloka pred centri vile dolge kolone.

Uvedba pogoja PCT pa je ponekod naletela na neodobravanje. Tako so se nekateri zaposleni v zaporih temu uprli in ne pristajajo na testiranje oziroma dokazovanje covidnih potrdil ob prihodu v službo. Slobodna Dalmacija pa poroča, da se je v Splitu pred trgovinskim sodiščem zbralo nekaj zaposlenih, ki ne želijo razkriti svojih podatkov, saj menijo, da gre za kršitev GDPR. Kot pišejo mediji, niso proti testiranju ali cepljenju, nasprotujejo pa nepooblaščenemu ravnanju z njihovimi podatki. Zjutraj pa se je nekaj protestnikov prav tako zbralo pred policijsko postajo v Splitu.

Na Hrvaškem v zadnjih dneh sicer beležijo povečano zanimanje za cepljenje, saj se vsak dan cepi približno toliko ljudi kot pred poletjem, ko je cepivo proti covidu-19 postalo širše dostopno.