in

Hrvaška naj bi dobila zeleno luč za vstop v schengen, Bolgarija in Romunija ne

Hrvaška naj bi vstopila v schengen na kopnem in morju 1. januarja, na letališčih pa 23. marca. Foto: BoBo

Po neuradnih informacijah je pričakovati, da bo Hrvaška prejela zadostno podporo, pri Bolgariji in Romuniji pa se zapleta, čeprav je Evropska komisija novembra ocenila, da vse tri države izpolnjujejo pogoje.

Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok, si je Češko predsedstvo si je do zadnjega prizadevalo, da bi notranji ministri danes potrdili vstop vseh treh držav, za Hrvaško s 1. januarjem, za Bolgarijo in Romunijo pa po zadnjem predlogu z oktobrom prihodnje leto, a je bilo vse zaman. Vstopu Bolgarije zaradi korupcije in organiziranega kriminala nasprotuje Nizozemska, ki pa bi na odloženi rok pod določenimi pogoji morda pristala, če bi ne bila proti vstopu obeh držav neomajno Avstrija zaradi povečanih migracij na balkanski poti. Zapornice na mejnih prehodih se bodo tako predvidoma dvignile le na Hrvaškem, v območje brez meja bo na kopnem in na morju vstopila 1. januarja, na letališčih pa 23. marca prihodnje leto, ko začnejo veljati poletni vozni redi, je še poročala dopisnica.

Vstop južne sosede v schengen podpira tudi Slovenija, ki jo bo na današnjem zasedanju v Bruslju zastopala notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Foto: BoBo

Foto: BoBo

Slovenija naj bi podala enostransko izjavo glede arbitražne razsodbe

Ob tem bo Slovenija predvidoma podala enostransko izjavo, v kateri potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati. Kot je poročala Širok, izjava nima nobene pravne veljave, a je njen največji pomen po navedbah slovenskih diplomatskih virov ta, da je ob dokumentu, ki ga bodo jutri sprejeli ministri, torej sklepu Sveta Evropske unije o uporabi določb schengenskega pravnega reda na Hrvaškem, zabeleženo tudi stališče Slovenije, da je arbitražna razsodba o slovensko-hrvaški meji dokončna, zavezujoča in da jo je treba spoštovati. Po pričakovanjih bi podobno izjavo z verjetno nasprotno vsebino lahko priložila tudi Hrvaška, a bomo več o tem vedeli po glasovanju. Za potrditev vstopa nove članice je sicer potrebno soglasje držav schengenskega območja, ki pa so tudi članice Evropske unije, razen Danske, ki je v schengnu, a zaradi izjeme o tem ne glasuje, je še poročala dopisnica.

Hrvaška, ki se je Evropski uniji pridružila julija 2013, bo tako z novim letom vstopila še v območje brez nadzora na notranjih mejah, s čimer bo odpravljen tudi nadzor slovensko-hrvaški meji. 1. januarja bo poleg tega prevzela tudi evro.

Ministri za notranje zadeve članic EU bodo sicer danes obravnavali tudi akcijski načrt za upravljanje migracij na zahodnobalkanski migracijski poti, ki ga je Evropska komisija spričo naraščajočega števila prihodov migrantov predstavila v ponedeljek.