in

Hamilton na rep štartne vrste za šprintersko dirko, Verstappnu 50.000 evrov kazni

Max Verstappen ima na vrhu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena 19 točk naskoka pred Lewisom Hamiltonom. Foto: AP

Hamilton bo nedeljsko dirko začel s pet mest slabšega izhodišča

Zaradi menjave komponent pogonskega sklopa je Hamiltona že pred petkovimi kvalifikacijami za šprint doletela kazen pribitka petih štartnih mest za nedeljsko dirko, a je končna kazen še hujša.

Svoje delo je sicer opravil z odliko, potem ko si je zagotovil najboljši štartni položaj za sobotni šprint, ki bo prinesel razvrstitev po štartnih mestih za nedeljsko brazilsko preizkušnjo. A kmalu so se stvari nekoliko zapletle.

Tehnične službe so natančno preučile zadnje gibljivo krilce (DRS) na njegovem mercedesu in ugotovilo, da je slednje preseglo zgornjo mejo dovoljene odprtine. Zato bo današnjo šprintersko dirko ob 20.30 začel z zadnjega mesta.

Verstappen si je neumnost privoščil, ko je v parc fermeju po odpeljanih kvalifikacijah za šprint pregledoval zadnje gibljivo krilce na Hamiltonovem mercedesu. S tem je kršil pravilnik, saj je po kvalifikacijah prepovedan kakršen koli popravek oziroma poseg v dirkalnik. Zato bo moral plačati 50.000 evrov kazni.

Na šprintu bodo točke za razvrstitev v svetovnem prvenstvu osvojili le najboljši trije (3, 2, 1). Šprintersko dirko so prvič vozili julija v Silverstonu, nato pa še septembra v Monzi.

Dirka za Veliko nagrado Sao Paula bo v nedeljo ob 18. uri.

VN Sao Paula – kultni Interlagos v duhu Ayrtona Senne