in

GZS nezadovoljen z zakonom o pomoči gospodarstvu

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je v izjavi za medije povedala izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal, pričakujejo dodatno shemo pomoči. S pripravljenostjo vlade na dialog in sodelovanje so sicer zadovoljni. Kot je poudarila, je GZS pri pripravi ukrepov za pomoč gospodarstvu sodelovala zelo intenzivno. “Glede na to, da smo v to vložili res veliko energije, smo z vsemi dejstvi, ki jih poznamo danes, razočarani,” je dejala. Okoliščine, v katerih je vlada pripravljala ukrepe, razumejo, a kot glas gospodarstva zakona ne morejo oceniti drugače, je poudarila.

Sorodna novica
Ukrep pomoči gospodarstvu bo stal 1,2 milijarde evrov

Na torkovem vrhu gospodarstva so se po njenih besedah zelo razveselili uredbe o omejitvi maloprodajne cene za poslovne odjemalce v pogodbah za 2023, od katere so pričakovali omejitev cen električne energije pri dobaviteljih na ravneh med 150 in 250 evrov, a se to ni zgodilo. “To ne pomeni, da se mogoče ne bo zgodil še kakšen čudež. A ta trenutek so cene absolutno previsoke,” je dejala.

Če bodo morala mala in srednja podjetja elektriko kupovati po tako visokih cenah, kot si jih obetajo trenutno, bodo nekatera po besedah Nahtigalove težko preživela. “Nismo konkurenčni,” je dodala in kot primer navedla hrvaška podjetja, ki da elektriko kupujejo po ceni 110 evrov na megavatno uro.

Opozorila je tudi na zaplete, ki bi se lahko v podjetjih pojavili v primeru, da bodo morala v kriznem obdobju povečati naložbe v obnovljive vire energije.

Poudarila je, da vsa dejstva sicer še niso znana, zato upajo, da se bo nekatere določbe novega zakonskega predloga za podjetja izkazale za ugodnejše od prvotnih ocen. “Jutri nas čaka še Ekonomsko-socialni svet, tukaj so tudi še ukrepi, kot so čakanje na delo in skrajšani delovni čas. Res upam, da se bo ta konec tedna, ki bo deloven, še kaj naredilo,” je dodala.

Sodelovanje z vlado je Nahtigalova sicer pohvalila. “Imamo dnevne pogovore, ne morem reči, da nas niso slišali. Potrudili se bodo tudi za zagotovitev dodatne pomoči. A vsi skupaj smo soočeni z realnostjo,” je dejala.

Vlada je danes predlog zakona obravnavala, a preden ga bo sprejela, bo šla s predlogi ukrepov, ocenjenimi na 1,15 milijarde evrov, še pred socialne partnerje in h koalicijskim poslancem. Predlog med drugim podjetjem prinaša subvencijo za strošek elektrike za leto 2023, obenem pa vsebuje tudi shemi subvencioniranja skrajšanega delovnika in začasnega čakanja na delo ter ugodna posojila za zagotavljanje likvidnosti podjetij v sodelovanju s SID banko.