in

Gloria Kotnik se vrača v deskarsko karavano

Gloria Kotnik, ki je nastopila že na trojih olimpijskih igrah, je na tekmah svetovnega pokala že večkrat osvojila četrto mesto, višje pa za zdaj še ni šlo. Foto: EPA

Tekmovalka, ki živi v Celju, je lani zaradi nosečnosti končala športno pot, že takrat pa je dala vedeti, da bi se lahko vrnila, če bi ugotovila, da deskanje pogreša. “Svoj glavni cilj v življenju sem izpolnila. Zdaj sem mama in se lahko posvetim še čemu. Skozi nosečnost in po njej sem sicer ves čas bila športno aktivna, a nekaj je manjkalo. Ko sem še povečala aktivnost, spet občutila tudi sneg, sem ugotovila, da nisem izgubila prav dosti in da je povsem realno, da se vrnem. S tem sem se ukvarjala vse življenje, deskanja ne pozabiš. Veliko tekmovalk je že izpustilo sezone zaradi nosečnosti ali poškodb, pa so se uspešno vrnile. Je pa res, da če doma ne bi imela podpore, se tega ne bi lotila,” je razlog za vrnitev opisala Kotnik.

Čeprav z dosežki ni obremenjena, verjame, da se bo vrnila močnejša in da bo spet lahko posegala po dobrih uvrstitvah: “Zagotovo sem bolj sproščena, umirjena in tudi bolj racionalna pri svojih odločitvah, ki niso več tako hitre. Verjamem, da mi to lahko pomaga tudi pri rezultatih, veliko tekmovalk je po materinstvu dosegalo večje uspehe. Nisem se vrnila zaradi olimpijskih iger, o teh niti veliko ne razmišljam. Če se mi bo uspelo uvrstiti v Peking, bo dobro, če ne, pa tudi ne bom posebej razočarana. Ne želim si postavljati pritiskov, če bo šlo, bo šlo, če ne, pa ne.”

Poleg nje bo na nekaterih tekmah tekmovala tudi Sara Goltes, ki meni, da še nikoli ni bila bolje pripravljena kot letos: “Enostavno sem si rekla, da preden neham, moram vsaj enkrat v sezono vstopiti maksimalno pripravljena. Mislim, da tokrat res sem, bomo pa videli, kako se bo to pokazalo na rezultatih.” Njen kolega Črt Ikovic, dobitnik bronaste kolajne z mladinskega svetovnega prvenstva, je že odnehal, potem ko so ga pestile poškodbe in se je raje posvetil študiju ter ga tudi uspešno opravil, tako da ga ob Mastnaku, Marguču in neuničljivem Žanu Koširju ne bo več na nobeni tekmi, da bi se uvrstil na olimpijske igre, pa še naprej upa Jernej Glavan.

Enake želje imajo tudi trije deskarji prostega sloga, Titu Štantetu, Celjanu, ki študira v ZDA, v snežnem žlebu za zdaj dobro kaže, Naj Mekinc bo moral v snežnem parku in v akrobatskih skokih za to letos doseči zelo dobre rezultate, med tistimi, ki imajo dobre možnosti za nastop v Pekingu, pa je tudi izkušena Blejka Urška Pribošič. A najprej bo morala dokončno premagati poškodbo rame, ki se ji vleče že dve sezoni, lani je po vnovičnem padcu morala njen večji del izpustiti.

“Težave se še niso rešile. Operacija sicer ni bila potrebna, a se rehabilitacija vleče. Za zdaj nisem niti blizu pripravljenosti, ki sem jo imela predlansko sezono, zato bom prve tekme izpustila. Upam pa, da bom v nadaljevanju sezone vendarle obdržala mesta, ki vodijo na olimpijske igre in tam poskušala priti v finale,” upanja ne izgublja 31-letna deskarka. Tekmovalci prostega sloga so svetovni pokal že začeli, “alpinci” pa ga bodo čez en mesec v Rusiji.