in

Gen-I zaključil gradnjo največje sončne elektrarne v Severni Makedoniji

Gen-I je zaključil gradnjo največje sončne elektrarne v Severni Makedoniji in jo septembra tudi priključil v omrežje. Elektrarna s skupno močjo 17 megavatov bo proizvedla 25.000 megavatnih ur (MWh) zelene energije, s katero bi lahko oskrbovali več kot 5500 gospodinjstev, so sporočili iz podjetja.

Začetek obratovanja sončne elektrarne so v Skopju danes obeležili predsednik uprave Gen-I Igor Koprivnikar, predsednik tamkajšnje vlade Dimitri Kovačevski in gospodarski minister Kreshnik Bekteshi.

“S to naložbo delamo korak naprej v prihodnost k energetski neodvisnosti, krepitvi zelenega gospodarstva in izboljšanju življenjskega standarda. Danes, ko se ves svet sooča z energetsko krizo, zagotavljamo čisto energijo, pridobljeno iz našega makedonskega sonca, ki bo oskrbovala več kot 5500 makedonskih gospodinjstev,” je, kot so v sporočilu za javnost zapisali v Gen-I, dejal Kovačevski.

Severna Makedonija je z oddajo degradiranega zemljišča v 50-letni najem pomemben partner pri izvedbi projekta kot tudi ključni strateški deležnik, so zapisali v Gen-I. “Investicija Gen-I je pravi primer, da so politike in ukrepi za transformacijo energetike in povečanje proizvodnje zelene energije, ki so jih začeli izvajati šele pred tremi leti, že začeli dajati rezultate,” je dodal Bekteshi.

Koprivnikar pa je izpostavil, da je bila Severna Makedonija za Gen-I vedno pomemben trg, “s to naložbo pa se povezujemo še bolj”. “Prav tako je to pomemben mejnik za Gen-I, ker dokazuje našo voljo, da vodimo zeleno preobrazbo in zmožnosti uresničevanja obsežnih projektov obnovljivih virov energije,” je sklenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.