in

Gana – Urugvaj 0:2 (polčas)

Giorgian De Arrascaeta je dosegel sploh prvi zadetek Urugvaja na letošnjem mundialu v Katarju. Foto: Reuters

Ganci imajo z Urugvacjci še neporavnane račune, edino srečanje na svetovnih prvenstvih sta ekipi odigrali na mundialu leta 2010 v Južni Afriki, ko so po izvajanju 11-metrovk v naslednji krog tekmovanja napredovali Južnoameričani.

Tekmo je začinil Luis Suarez, ki je na golovi črti z roko odbil žogo in preprečil vodstvo afriškega kolektiva. Poteza, zaradi katere je bil izključen, a najstrožje kazni, ki jo je dosodil sodnik, nato ni izkoristil Asamoah Gyan. Tekma se je nato zavlekla v loterijo strelov z bele točke, kjer so Afričani tudi končali svoje nastope.

Urugvaj letos ne blesti, dvakratni svetovni prvaki na uvodnih tekmah kljub zvenečim imenom v napadu še niso zatresli mreže. Na gol nasprotnika so sprožili 21 strelov. Zadnja južnoameriška reprezentanca, ki ni dosegla niti enega zadetka v skupinskem delu mundiala, je Peru iz leta 1974.

Sorodna novica
Bodi režiser!

Takole je Sergio Rochet ubranil poskus Jordana Ayewa z bele točke. Tako so Ganci še drugič na svetovnem prvenstvu v rednem delu srečanja proti Urugvaju zapravili 11-m. Leta 2010 je najstrožjo kazen zapravil Asamoah Gyan. Foto: Reuters

Takole je Sergio Rochet ubranil poskus Jordana Ayewa z bele točke. Tako so Ganci še drugič na svetovnem prvenstvu v rednem delu srečanja proti Urugvaju zapravili 11-m. Leta 2010 je najstrožjo kazen zapravil Asamoah Gyan. Foto: Reuters

Vratar Rochet ubranil 11-m Jordanu Ayewu
Za odtenek so srečanje bolje začeli Urugvajci, ki pa si v uvodnih minutah niso uspeli priigrati resnejše priložnosti. Prvič je bilo vroče predvsem na drugi strani igrišča v 15. minuti, ko so Ganci po hitrem protinapadu zarezali v obrambo nasprotnika, Jordan Ayew pa je z razdalje ogrel dlani vratarja Sergia Rocheta. Ta je nato v nadaljevanju akcije v kazenskem prostoru podrl Mohameda Kudusa, potrebnih je bilo kar nekaj minut, da je glavni sodnik Daniel Siebert (tudi s pomočjo VAR-a) dosodil strel z bele točke. Breme je na svoja ramena prevzel kapetan Ayew, a je urugvajski vratar uganil njegovo namero in poskrbel, da je ostalo pri začetnih 0:0.

Prvi gol Urugvaja na prvenstvu …
Kmalu zatem je v ganski obrambi dvakrat hudo zaškripalo. Najprej je storila napako, po kateri se je iz oči v oči z vratarjem Lawrencom Atijem-Zigijem znašel Darwin Nunez. Ta je gansko številko ena že ugnal z lobom, a je pred golovo črto zadetek preprečil Mohamed Salisu. V 26. minuti so Urugvajci nato vendarle povedli in dosegli sploh prvi zadetek v Katarju. Po predložku z desne strani osrednja branilca Salisu in Daniel Amartey nista izbila žoge, do nje se je dokopal Luis Suarez, ki si je spretno priigral prostor za strel. Žogo po strelu el pistolera je Ati-Zigi ubranil, a le do Giorgiana De Arrascaete, ki je iz neposredne bližine z glavo zadel za 1:0. To je bil prvi urugvajski gol na svetovnih prvenstvih po 324 minutah!

… nato hitro še drugi!
Že po dobre pol ure igre je isti igralec vodstvo Urugvaja podvojil. Facunto Pellistri je na robu kazenskega prostora našel Darwina, ta je z glavo žogo poslal Suarezu, najboljši urugvajski strelec vseh časov pa je nemudoma na levi strani našel prostega De Arrascaeto, ki je z volejem še drugič na tekmi matiral ganskega vratarja. Ganci so bili na kolenih. Po dosojeni 11-metrovki so njihove delnice kotirale visoko, nato pa se je v razmiku nekaj minut vse obrnilo na glavo. Afričani so igrali zelo nepovezano, napake v obrambi so se vrstlie kot po tekočem traku, s kančkom sreče bi lahko Urugvajci še povišali prednost, a sta ekipi vseeno na odmor odšli z izidom 2:0.

V živo
Rochet ubranil 11-m Jordanu Ayewu
De Arrascaeta zadel prvi urugvajski gol v Katarju
De Arrascaeta podvojil vodstvo Urugvaja

Sorodna novica
Ob 16.00: Južna Koreja – Portugalska (postavi)


SP v nogometu 2022, katar

Skupina H, 3. krog, danes ob 16.00:
GANA – URUGVAJ 0:2 (0:2)
De Arrascaeta 26., 31.
Rochet je J. Ayewu (Gana) v 21. minuti ubranil 11-m

12-02 (H) Ghana-Uruguay( id: 3854608), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-02 (H) Ghana-Uruguay( id: 3854608), Postave
12-02 (H) Ghana-Uruguay( id: 3854608), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Reprezentace Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Skupina H
1. Portugalska 2 2 0 0 5:2 6
2. Gana 2 1 0 1 5:5 3
3. Južna Koreja 2 0 1 1 2:3 1
4. Urugvaj 2 0 1 1 0:2 1