in

Francoska cerkev bo za odškodnine žrtvam spolnih zlorab prodala nepremičnine

Francoska katoliška cerkev bo odškodnine za žrtve spolnih zlorab financirala tudi s prodajo nepremičnin. V skrajnem primeru se bodo tudi zadolžili. Pri poplačilu si ne bodo pomagali s prispevki vernikov. Med letoma 1950 in 2020 so francoski duhovniki in drugi člani Cerkve zlorabili okoli 216.000 žrtev, večinoma gre za dečke.

Francoska katoliška cerkev namerava odškodnino za žrtve spolnih zlorab financirati s prodajo nepremičnin, mobilizacijo lastnih rezerv in se v skrajnem primeru tudi zadolžiti, je danes sporočil predsednik francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort.

Francoska cerkev

De Moulins-Beaufort je pojasnil, da si pri poplačilu odškodnine ne bodo pomagali s prispevki vernikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaenkrat še niso razkrili višine odškodnine. Glede tega naj bi se francoske škofije dogovorile s tožilstvom, je dodal de Moulins-Beaufort.

Škofovska konferenca je oktobra priznala, da je Cerkev kriva, da je dovolila, da so zlorabe postale sistemske. Neodvisna preiskava domnevnih spolnih zlorab mladoletnikov s strani francoskih duhovnikov in drugih članov Cerkve je od leta 1950 do 2020 odkrila približno 216.000 žrtev. Poročilo razkriva, da je bila velika večina žrtev dečkov, starih od 10 do 13 let in iz različnih družbenih okolij.

Delovne skupine bodo sedaj skušale ugotoviti vzroke za zlorabe v Cerkvi. Dodatno bodo oblikovali predloge za duhovščino, da se bo v prihodnje tovrstna dejanja preprečilo. Za pomoč so se obrnili tudi na Vatikan, da jim pošlje strokovnjake.

Oznake