in

Finska premierka Marin po rizičnem stiku odšla v nočni lokal

Finska predsednica vlade Sanna Marin se je po tesnem stiku s covidnim bolnikom odpravila v nočni lokal. Za svoje dejanje se je že opravičila.

S koronavirusom se je okužil finski zunanji minister, predsednica vlade Sanna Marin pa je bila z njim v stiku. Le nekaj ur za tem se je odpravila v nočni lokal v Helsinkih. Sprva so ji namreč epidemiologi dejali, da se ji ni treba samoizolirati, saj je cepljena.

Kasneje je epidemiološka služba mnenje spremenila, sporočilo pa so ji poslali na služben telefon. A sporočilo do premierke ni prišlo pravočasno, saj je služben telefon pustila doma. Sporočilo je videla v nedeljo. Nemudoma se je odpravila na testiranje, rezultat testa pa je bil negativen, trdi 36-letna predsednica vlade.

Kritiki menijo, da bi morala biti Marin vzgled in se samoizolirati preventivno.

Predsednica vlade je sprva svoja dejanja zagovarjala in pojasnjevala, da je upoštevala nasvet državnega sekretarja, ki jo je obvestil o tveganem stiku. Nato pa se je v ponedeljek za svoje ravnanje opravičila. Na Facebooku je zapisala, da bi morala dvakrat preveriti navodila in presoditi bolje.

Finska se z epidemijo spopada uspešno

Finske smernice sicer določajo, da se polno cepljenim ob tveganem stiku ni treba samoizolirati. Vendar hkrati smernice prebivalcem svetujejo, naj se izogibajo nenujnim stikom.

Finska se s pandemijo koronavirusa spopada uspešno. Zabeležili so zgolj okoli 196.000 okužb in 1.384 smrti. Od septembra se epidemiološka situacija slabša, dnevno v državi potrdijo okoli 1000 novih primerov. Doslej so zabeležili osem primerov okužbe z omikronom.

Marin je leta 2019 postala najmlajša predsednica vlade na svetu, prevzela je vodstvo levo sredinske koalicije.

Oznake