in

Fifa zagrozila s kaznijo, zato ne bo kapetanskih trakov z mavričnim srcem

Harry Kane ne bo nosil za Fifo in zlasti Katar spornega kapetanskega traku, saj bi že na začetku prejel rumeni karton … Foto: EPA

“Nočeš, da kapetan začne tekmo z rumenim kartonom. Zato smo se s težkim srcem kot Uefina delovna skupina in kot ekipa morali odločiti, da opustimo naš načrt,” so v skupni izjavi zapisale reprezentance, ki so v Katarju nameravale nositi posebne kapetaske trakove v podporo in v prid vključevanju in proti diskriminaciji LGBTQ+ skupnosti.

Anglija, Wales, Belgija, Nizozemska, Švica, Nemčija in Danska so na zadnjih tekmah že predstavile enotni kapetanski trak z napisom “One Love”(Ena ljubezen) in mavrično obarvanim srcem kot znak podpore skupnosti, ki je v Katarju preganjena tudi kazensko.

V Katarju prepovedana promocija pravic LGBTQ+

Moška homoseksualnost je v Katarju nezakonita pod grožnjo zaporne kazni do treh let in visoke globe. Ob tem je moč muslimanonov po v Katarju veljavni različici šeriatskega prava izreči tudi smrtno kazen. A slednje v Katarju zaradi homoseksualnosti ne izvajajo. Prav tako je v Katarju zakonsko prepovedana promocija pravic LGBTQ+ skupnosti, zaradi česar je vlada vršila pritisk na Fifo, da prepove napovedano demonstrativno potezo kapetanov sedmih evropskih reprezentanc.

“Fifa je bila zelo jasna, uvedla bo športne sankcije, če bodo naši kapetani nosili trakove na igrišču. Kot nacionalne zveze ne moremo zahtevati od naših igralcev, da tvegajo športne sankcije, vključno z rumenimi kartoni,” je v sporočilu zapisalo sedem zvez.

Razočarana evropska sedmerica

Anglija, Wales, Belgija, Danska, Nemčija, Nizozemska in Švica so se zato odločili, da njihovi kapetani ne bodo tvegali prejetje rumenega kartona, obenem pa so zapisali, da so “razočarani zaradi neprilagodljivosti Fife”.

Nemška nogometna zveza in druga združenja, vključena v kampanjo za enakost in svobodo izražanja, se bodo vzdržali uporabe simbola zaradi grožnje sankcij Fife, je sporočila nemška nogometna zveza DFB. Nizozemska zveza KNVB je medtem poudarila: “To je popolnoma v nasprotju s športnim duhom, ki združuje milijone ljudi. Skupaj z drugimi državami bomo kritično ocenili naše odnose s Fifo.”

Kane: Igralci jasno povedali, da si ga želimo nositi

Medtem je angleška zveza (FA) zapisala, da bi globo z veseljem plačala. “Običajno bi v takšni situaciji morali plačati globo in vedno smo govorili, da bi to z veseljem storili. Pripravljeni bi bili plačati kazen, ker se nam zdi pomembno, da izkažemo svojo podporo vključevanju,” so zapisali pri FA in dodali, da ne želijo podvreči igralcev zagroženim športnim sankcijam.

Angleški kapetan Harry Kane in selektor Gareth Southgate sta še v nedeljo izrazila podporo nošenju traku. “Mislim, da smo kot ekipa, osebje in organizacija jasno povedali, da želimo nositi trak. Vem, da se naša zveza trenutno pogovarja s Fifo in prepričan sem, da bodo do tekme sprejeli svojo odločitev. Ampak ja, mislim, da smo igralci jasno povedali, da ga želimo nositi,” je dejal Kane.

Med jesensko Ligo narodov se je Uefa strinjala s sporočilom na kapetanskih trakovih reprezentanc. Ob tem je že dolgo Uefin logo

Med jesensko Ligo narodov se je Uefa strinjala s sporočilom na kapetanskih trakovih reprezentanc. Ob tem je že dolgo Uefin logo “zasenčen” z veikim napisom “Spoštovanje”. Foto: EPA

V protiutež Fifina sporočila

Predpisi o opremi Fife določajo, da kapetani lahko nosijo “trakove, ki jih zagotovi Fifa”. V nasprotnem primeru lahko sodnik od igralca zahteva, da zapusti igrišče, da si “popravi oblačila”, v primeru neupoštevanja tega navodila pa lahko igralec po presoji sodnika prejme tudi opozorilo.

V protiutež si je Fifa na vrat na nos spomnila lastne promocije prek posebnih družbeno osveščenih napisov na kapetanskih trakovih, ki se bodo spreminjali iz kroga v krog ter po stopnjah izločilnih bojev.

Fifini uradni napisi na kapetanskih trakovih

  • prvi krog: Nogomet združuje svet
  • drugi krog: Rešimo planet
  • tretji krog: Zaščitimo otroke in Delimo si obrok
  • osmina finala: Izobrazba za vse in Nogomet za šole
  • četrtfinale: Brez diskriminacije
  • polfinale: Bodi aktiven in Pokaži poteze
  • za tretje mesto in finale: Nogomet je veselje. Strast. Upanje. Ljubezen in mir. Nogomet združuje svet.