in

Favorizirane Rusinje v zadnjih sekundah Slovenkam odščipnile točko

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najučinkovitejša Tjaša Stanko s sedmimi goli, Nataša Ljepoja in Ana Gros sta dosegli po štiri, Nina Zulić in Maja Svetik pa po tri zadetke. Foto: www.alesfevzer.com

V prvem polčasu je bila slovenska reprezentanca z ekipno in raznovrstno igro popolnoma kos olimpijskim podprvakinjam, na odmor so varovanke Dragana Adžića odšle z golom prednosti (14:15). V drugem polčasu Slovenke niso popuščale, povedle so za štiri gole, a so Rusinje ob koncu zaigrale na polno, v zadnjih sekundah pa so tudi izenačile.

Razpoloženi Ana Gros in Tjaša Stanko
Slovenke so tekmo začele odločno, povedle so z 0:2. Razpoložena Ana Gros je s svojim drugim golom ohranjala prednost dveh golov Slovenije (1:3). Rusinje so s serijo 3:0 prvič na tekmi povedle (4:3). Reprezentanci sta igrali “gol za gol”, po petnajstih minutah igre je na semaforju pisalo 6:6.

V slovenski ekipi se je razigrala Tjaša Stanko, z dvema zaporednima goloma je poskrbela za novo izenačenje (7:7). S svojim četrtim golom je Stanko Slovenijo povedla znova do naskoka dveh golov (11:13). Alja Varagić je zadela zadnji slovenski gol v prvem polčasu, a Rusinje so ob koncu znižale zaostanek (14:15).

+4 za Slovenijo
Slovenke so sanjsko začele drugi polčas, najprej je zadela Maja Svetik, nato pa še Nataša Ljepoja in Nina Zulić za +4 Slovenije (14:18). Trdna slovenska obramba z izjemno vratarko Amro Pandžić v vratih je ustavila ruski napad, prvi gol so zadele šele po dobrih petih minutah igre (15:18).

Ana Gros se je za zgrešeno sedemmetrovko odkupila z lepo podajo Kramar, ki se je izmuznila ruski obrambi in zadela za +4 Slovenije (18:22) v 48. minuti.

Serija Rusinj 5:0 za vodstvo po dolgem času
Minuta odmora ruske selektorke, nekdanje krožne napadalke Krima Ljudmile Bodnjeve, je pomagala, saj so Rusinje prepolovile zaostanek (20:22). V 53. minuti so s strelom na prazen gol izenačile (22:22). Adžić je posredoval z minuto odmora, a so Rusinje nadaljevale nalet, po dolgem času so povedle (23:22).

Za novo izenačenje (24:24) je poskrbela Stanko. Ta je tri minute pred koncem zgrešila strel od daleč, a je Pandžić branila v izjemno ključnem trenutku. Stanko je zadela za izenačenje (25:25). Rusinje so bile neučinkovite v napadu, Gros pa je zadela pod prečko za gol prednosti (25:26). Do konca je bilo še 20 sekund, Rusinje so imele napad. Slovenkam je zmago izmaknila Julija Markova, ki je po ruski minuti odmora izenačujoči gol dosegla pet sekund pred koncem dramatičnega obračuna.

Napeta končnica tekme Rusija – Slovenija

Rusinje so tako kot Francozinje v drugi del tekmovanja prenesle štiri točke. V četrtfinale se uvrstita prvi dve reprezentanci iz skupine, tako da bi bilo vse razen napredovanja Rusije in Francije ogromno presenečenje.

Branka Zec ima zlomljeno roko
Iz Španije je prišla tudi slaba novica. Vratarka Branka Zec je morala zaradi zloma roke in poškodovanih vezi palca na levi roki končati prvenstvo. V Španijo sta bili dodatno vpoklicani Živa Čopi in Manca Jurič.

Branka je praktično celotno tekmo proti Angoli odigrala s težko poškodbo palca. Izredno smo ji hvaležni za to. Preiskave v sredo so pokazale, da bi bilo tveganje ob nadaljevanju nastopov enostavno preveliko in da mora predčasno končati nastope. Zdaj imamo na golovi črti na voljo Amro Pandžić in Majo Vojnovič,” je pojasnil Adžić.

SKUPINA 1, Granollers

RUSIJA – SLOVENIJA
26:26 (14:15)

Rusija: Lagina, Kaplina, Gorškova, Mihajličenko 5, Fomina, Sabirova, Ilina 7, Managarova 5 (2), Skorobogačenko 4, Nikitina, Taženova, Zakordonsjaka, Ilarijonova 1, Frolova, Ščerbak, Markova 3.

Slovenija: Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 4, Omoregie, Žabjek, Stanko 7, Ljepoja 4, Zulić 3, Varagić 2, Svetik 3, Hrvatin, Beganović, Mrmolja, Gomilar-Zickero 1, Kramar 2.

Sedemmetrovke: 2/5; 0/1.
Izključitve: 4 min; 12 min.

Rokomet (Ž) – svetovno prvenstvo: Rusija : Slovenija, prenos iz Granollersa

Ob 18.00:
ČRNA GORA – SRBIJA

Ob 20.30:
FRANCIJA – POLJSKA

Lestvica:              
RUSIJA      3 2 1 0 84:71 5 
FRANCIJA     2 2 0 0 53:37 4 
SLOVENIJA     2 1 1 1 72:73 3 
SRBIJA      2 1 0 1 47:53 2 
POLJSKA      2 0 0 2 44:51 0 
ČRNA GORA     2 0 0 2 37:52 0