in

Evropski parlament bo prihodnji teden razpravljal o vladavini prava v Sloveniji

Evropski parlament v Strasbourgu. Foto: EPA

Predvidena je resolucija, o kateri naj bi parlament glasoval decembra, je razvidno iz dnevnega reda zasedanja.

Danes pa zaseda odpor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), ki bo razpravljal o poročilu o oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev glede stanja demokracije v Sloveniji.

Današnja razprava odbora in načrtovana plenarna razprava o Sloveniji po neuradnih informacijah nista neposredno formalno povezani, je pa pričakovati, da bodo evropski poslanci in poslanke pri pripravi resolucije upoštevali tudi poročilo odbora Libe.

V poročilu, ki ga je odbor pred sestankom tudi javno objavil, med drugim piše, da je delegacija odbora izrazila globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki da je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

Romana Tomc: Poročilo odbora ima namen diskreditacije vlade

V misiji Evropskega parlamenta je sodelovalo sedem članov oziroma nadomestnih članov odbora Libe, po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor.

Med njimi je bila tudi evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS), nadomestna članica odbora Libe, ki je v odzivu na medijsko poročanje o osnutku poročila sporočila, da poročilo ni verodostojno, da so bila mnenja poslancev različna, da sama dokumenta ni niti videla, kaj šele, da bi ga potrdila, ter da se je pripravljalo za zaprtimi vrati, očitno z namenom diskreditacije slovenske vlade.