in

Evropska komisija oznanila pomoč Kosovu in Albaniji v znesku 155 milijonov evrov

Ursula von der Leyen in Albin Kurti. Foto: EPA

Energetska kriza je ena od ključnih tem današnjih pogovorov predsednice komisije v Prištini in Tirani.

Ursula von der Leyen je najprej obiskala Kosovo in se srečala s premierjem Albinom Kurtijem. Ta je napovedal, da bo Kosovo še pred koncem leta vložilo prošnjo za članstvo v EU-ju. Nekatere članice Unije Kosova sicer še vedno niso priznale kot samostojne države.

Evropska komisija je v pred kratkim objavljenih širitvenih poročilih, v katerih ocenjuje napredek držav Zahodnega Balkana na poti v EU, pozvala Beograd in Prištino h konstruktivnemu dialogu za normalizacijo odnosov. Obenem vztraja pri oceni iz leta 2018, da Kosovo izpolnjuje pogoje za vizumsko liberalizacijo.

Predsednica komisije se je med obiskom Kosova sešla tudi s predsednico Vjoso Osmani Sadriu. Po srečanju je sporočila, da Kosovo izkazuje svojo pripadnost vrednotam EU-ja, ko izvaja velikopotezne reforme in se pridružuje evropskemu odgovoru na vojno v Ukrajini.

Obiskala je tudi fakulteto za arhitekturo v Prištini, kjer so z evropskimi sredstvi posodobili ogrevalni sistem, medtem ko je kosovska stran v sodelovanju s Svetovno banko zagotovila sredstva za energetsko sanacijo zgradbe.

Albanija julija začela pristopna pogajanja

S Kosova je odpotovala v Albanijo, kjer ima na programu srečanje z albanskim predsednikom Bajramom Begajem in premierjem Edijem Ramo. Ob prihodu je napovedala evropsko pomoč Albaniji 80 milijonov evrov za takojšnje potrebe in vlaganja v čiste vire energije.

Albanija je julija tako kot Severna Makedonija začela pristopna pogajanja z EU-jem, Tirana pa bo 6. decembra kot prva zahodnobalkanska država gostila vrh EU-Zahodni Balkan, namenjen krepitvi zavezanosti Unije regiji Zahodnega Balkana.

Von der Leyen je turnejo po Zahodnem Balkanu začela v sredo v Severni Makedoniji, v petek bo obiskala Srbijo in BiH, turnejo pa bo sklenila v soboto v Črni gori.