in

Evropska komisija: Madžarska ni sprejela dovolj reform za dodelitev evropskih sredstev

Foto: Reuters

Bruselj je ponovil, da nedavne reforme niso odpravile skrbi glede stanja demokracije na Madžarskem in omogočile dodelitev več milijard evrov sredstev.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je sporočil, da priznava prizadevanja Budimpešte v sprejemanju ukrepov, a je dodal, da kljub temu tveganje za evropski proračun ostaja nespremenjeno.

Komisija je blokirala sredstva zaradi zaskrbljenosti glede korupcije in šibke neodvisnosti pravosodja na Madžarskem, ki je v odziv sprejela veto na posojilo EU-ja Ukrajini in predlog za svetovni korporativni davek.

A komisija vseeno dopušča možnost, da bi preostalih 26 članic nagradilo Madžarsko za njene zadnje ukrepe, ko bodo sprejele zadnjo odločitev.

Po poročanju Reutersa viri pravijo, da bi lahko članice Unije zaradi madžarskih ukrepov pogojno odobrile madžarski načrt za okrevanje po pandemiji v vrednosti 5,8 milijarde evrov in znižale višino zamrznjenih sredstev iz drugih skladov s 7, milijarde.

Ta razprava naj bi se sicer zgodila šele v ponedeljek. Kakršna koli odločitev o dodelitvi sredstev Madžarski naj bi bila odvisna od njenih potez glede posojila Ukrajini in predloga korporativnega davka.

Kompleksna situacija bi se lahko razrešila na vrhu voditeljev članic Unije 15. in 16. decembra.

Madžarski premier Viktor Orban se sooča z enim največjih izzivov v njegovi 12-letni vladavini. Inflacija v državi je namreč ta mesec narasla na 26 odstotkov, stroški javnega dolga so vse višji, gospodarska rast pa naj bi se naslednje leto močno upočasnila.