in

Evropska glavna tožilka v Ljubljani s predstavniki tožilstva

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi se bo danes v Ljubljani srečala s predstavniki slovenskega tožilstva. Razpravljali bodo tudi o sodelovanju z evropskim javnim tožilstvom (EPPO).

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi bo danes obiskala Ljubljano. S predstavniki slovenskega tožilstva se bo pogovarjala o sodelovanju z evropskim javnim tožilstvom (EPPO), ki ga je od začetka njegovega delovanja junija letos zaznamoval zaplet glede slovenskih evropskih delegiranih tožilcev.

Matej Oštir in Tanja Frank Eler

Evropska glavna tožilka se bo srečala z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo, predstavniki specializiranega državnega tožilstva in predsednico državnotožilskega sveta Tamaro Gregorčič.

EPPO je pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU. Delovati je začelo junija letos, v projektu pa sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija. Slovenija je bila do nedavnega edina sodelujoča članica, ki ni imenovala svojih delegiranih tožilcev, zaradi česar je bila pod drobnogledom Evropske komisije.

Tožilcema petletni mandat

Vlada je nato novembra le predlagala delegirana tožilca, in sicer Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja, a ta predlog je glede na odločitev vlade začasen. Kolegij EPPO je Frank Elerjevo in Oštirja kljub temu predlagal za petletni mandat. Kmalu po njunem imenovanju pa je odjeknila novica, da vlada načrtuje spremembe zakona o državnem tožilstvu, ki bi omogočile njun odpoklic in ji v prihodnje zagotovile pristojnost izbire delegiranih tožilcev.

Oznake