in

EU veleposlanico Nikaragve razglasila za persono non grata

Evropska unija je veleposlanico Nikaragve Zoilo Müller razglasila za persono non grata. Gre za ukrep, s katerim se je odzvala na odločitev te srednjeameriške države, ki je že konec septembra veleposlanico EU v Managui razglasila za persono non grata. Nikaragva pri tem ni navedla nobenih razlogov, EU pa meni, da je bil ukrep neupravičen.

“Gre za recipročni odgovor na odločitev vlade v Managui, ki je konec septembra veleposlanico EU v Nikaragvi Bettino Muscheidt neupravičeno razglasila za persono non grata,” je zapisano v sporočilu za javnost Sveta EU.

“EU vseeno ostaja zavezana ljudstvu v državi ter zaščiti demokracije, pravne države in človekovih pravic. Sedanjo politično krizo v Nikaragvi pa je treba rešiti s pristnim dialogom med vlado in opozicijo,” so še dodali.

Vlada v Nikaragvi v zadnjem času vse ostreje ukrepa proti opoziciji, kritičnim medijem, skupinam civilne družbe in katoliški cerkvi. EU in ZDA so že januarja zaostrile sankcije proti Nikaragvi, saj je predsednik države Daniel Ortega po volitvah, ki so jih na Zahodu označili za lažne, zaprisegel za četrti zaporedni predsedniški mandat.

Nikaragva je zaradi domnevnega vpletanja v notranje zadeve sprva prekinila diplomatske stike z Nizozemsko, ZDA pa je sporočila, da njen novi veleposlanik ni dobrodošel v Managui. Kmalu zatem je gostoljubje odrekla tudi veleposlanici EU.

76-letni nekdanji revolucionar Ortega je prvič prišel na oblast, ko so leta 1979 strmoglavili diktatorja Anastasia Somozo, in od takrat predstavlja vodilno politično silo v Nikaragvi. Državo je vodil do leta 1990, najprej v vladi hunte in nato kot predsednik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.