in

Energetske vavčerje bo prejelo približno 66.000 družin

Odbora DZ za infrastrukturo in za gospodarstvo sta danes na zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP razpravljala o ukrepih za hitro pomoč najranljivejšim zaradi povišanja cen energentov. Hitra pomoč je nujna, so opozarjali predlagatelji, ki pri predlaganih sklepih niso dobili podpore. Vlada sicer pripravlja energetske bone.

Cene energije, goriv in kuriv nenadzorovano rastejo že nekaj časa, oblast v Sloveniji pa je neposredno odgovorna, da se ne uporablja več zakon o kontroli cen, je uvodoma dejal Marko Koprivc (SD). Vlada je septembra lani popolnoma liberalizirala trg pogonskih goriv, danes so cene tudi do 50 odstotkov višje, je poudaril in dodal, da je premier Janez Janša obljubil ukrepanje vlade, a žal izvedbe danes še ni na vidiku. Vlada je sicer sprejela uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja, ki se bo začela uporabljati v torek.

Vlada ima, tako Koprivc, na voljo široko paleto ukrepov. Pri tem je bil kritičen, ker omenja možnost energetskega vavčerja, a ni predstavila nobenih podrobnih podatkov. Krizo je treba prebroditi s pravično porazdelitvijo bremen in stroškov, je dejal. Vlada naj pove, kaj bo naredila, da bo ljudem lažje, ga je dopolnila Alenka Bratušek (SAB), ki pričakuje konkretne predloge s časovno dimenzijo. Cel kup podražitev se je že zgodilo, ogrevanje v Ljubljani in Mariboru je že danes dražje za 30 odstotkov, je dejala. Cene pogonskih goriv so po njenem danes višje, kot so bile leta 2013, ko je 159-litrski sod surove nafte stal 30 do 40 odstotkov več kot danes.

Vlada oblikovala delovno skupino za iskanje rešitev

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok je medtem poudaril, da vlada spremlja stanje in spomnil, da je oblikovala delovno skupino za iskanje rešitev. Vlada pripravlja energetske vavčerje oz. bone za socialno šibke, ki jih bo prejelo približno 66.000 družin, glede vrednosti bonov pa da pogovori še tečejo. Pravna podlaga bo interventni zakon, vir bo podnebnih sklad. Poseg v omrežnine v tem trenutku po njegovem ni potreben, saj so lahko posledica nezadostna vlaganja v infrastrukturo, posegi v trg s kontrolo cen ali cenovno kapico pa bi vplivali na zanesljivost oskrbe in ogrozili gospodarsko konkurenčnost.

Jernej Vrtovec

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa je poudaril, da spremljajo razmere na trgu pogonskih goriv. Višje cene so posledica višjih cen surove nafte na trgih, kontrola cen pa je skrajni ukrep zaradi resnih anomalij na domačem trgu, ki pa v Sloveniji deluje. Tudi on je spomnil, da v torek začne veljati začasna, trimesečna, kontrola cen za kurilno olje, po kateri bo marža dobaviteljev omejena na šest centov na liter.

Direktor agencije za varstvo konkurence Andrej Matvoz je poudaril, da bo agencija do konca leta pripravila novo sektorsko raziskavo na trgu pogonskih goriv, drugo leto bo znano, kakšno je dejansko stanje konkurence na tem trgu. Po pojasnilih generalne sekretarke Zveze prijateljev mladine Slovenije Brede Krašna se revščina v državi povečuje, približno 100.000 družin živi pod pragom revščine. Nujno potrebno bi bilo, da se v Sloveniji sistematično lotimo in identificiramo obseg energetske revščine, je dejala in dodala, da naj vlada z odlokom vsaj do konca kurilne sezone za energetsko ranljive prepove odklope iz energetskega omrežja ali daljinskega sistema ogrevanja ter da naj energetsko revnim dodeli finančna sredstva za plačilo povečanih stroškov za energijo, do česar bi morali biti upravičeni tudi tisti, ki minimalno presežejo cenzus za prejem socialne pomoči.

“Revščina se bo povečala, če ne pride do ukrepanja”

Direktorica agencije za energijo Duška Godina je spomnila, da energetska zakonodaja ustrezno rešuje varovanje odjemalca pred morebitnimi odklopi, da pa nujno potrebujemo definicijo energetske revščine. V razpravi so večinoma sodelovali poslanci predlagateljev seje, ki so poudarjali nujnost in hitrost ukrepov. Željko Cigler (Levica) je poudaril, da bo dvig cene energentov povzročil domino efekt, revščina se bo še povečala, če ne pride do ukrepanja.

Višanje cen energentov
Visoki stroški ogrevanja

Dejan Židan (SD) je vlado pozval k ukrepanju, da ne bo ljudi v tej državi, ki si ne morejo privoščiti ogrevanja, vlada ima več možnosti, daje jih tudi okvir Evropske komisije, od izredne dohodkovne podpore za ranljivejše, začasnega odloka plačil računov do zamrznitve cen. Robert Pavšič (LMŠ) je ogorčeno ugotovil, da živimo v 21. stoletju in se pogovarjamo o tem, da bo 250.000 ljudi, kolikor jih živi pod pragom revščine, pozimi zeblo.

Medtem je Andrej Černigoj (NSi) ocenil, da je bila vlada hitro odzivna, pričakuje, da bo uvedba energetskega bona čim prej prišla v DZ. Za dvig cen po njegovem ni kriva liberalizacija, trenutno cene še ne tako nihajo, kot si predstavljajo nekateri poslanci. Černigoj sicer več angažmaja pričakuje od slovenskih evropskih poslancev. Vlada po besedah Borisa Doblekarja (SDS) pripravlja ukrepe in bo ukrepala, ko bo dejansko treba ukrepati. Energetski vavčer bo po njegovem zadosten ukrep za to, da se bo ljudem pomagalo, če bo to potrebno. Sam verjame, da država ne bo pozabila na nikogar.