in

Emma Ribom tudi v Lillehammerju najboljša, Eva Urevc 15.

Emma Ribom je odlično začela sezono. Foto: EPA

Nov velik uspeh Švedinj je na drugem mestu dopolnila Maja Dahlqvist, tretja pa je bila Norvežanka Tiril Udnes Wend. V velikem finalu so tekle še Jessie Diggins (4.), Victoria Carl (5.) in Johanna Hagstroem (6.).

Eva Urevc (imela je 16. izid kvalifikacij) je v četrtfinalu tekla v zadnji, peti skupini, ki je bila najbolj izenačena. Ves čas je bila na četrtem ali tretjem mestu, v finišu nikakor ni mogla višje. Da bi se v polfinale prebila kot srečna poraženka, ji je zmanjkalo 25 stotink.

Nastop Eve Urevc v četrtfinalu

Dovolj za samozavest, a vendar še premalo za njene žele
Glede na to, da se mi zadnja dva sprinta v Bietostoelnu in v Ruki nista posrečila, je bilo danes precej boljše. Včeraj sem si rekla, da grem korak za korakom. Kvalifikacije so bile solidne. Izločilne boje sem taktično oddelala zelo dobro, morda se mi na koncu ni izšlo po mojih pričakovanjih, a to se dogaja v sprintih. Včasih so stotinke na tvoji strani, včasih niso. Zdi pa se mi, da s tekmam pridobivam pravo samozavest. Iz tekme v tekmo in z rezultati se bo ta samozavest dvignila, zagotovo pa se ne bom zadovoljila s 15. mestom,” je povedala najboljša Slovenka in se ozrla še na nedeljsko tekmo na 20 km s skupinskim startom.

Vedno tekmuješ na rezultat. Jutrišnje tekme tudi ne bom vzela kot trening. Zagotovo pa nekih pričakovanj nimam, prepuščam se sami tekmi, počutju. Videli bomo, kako sveža bom.”

Klaebo potrdil odlično formo
Pri moških so bili v velikem finalu štirje Norvežani, zmagovalec pa pričakovan. Johannes Hoesflot Klaebo je potrdil izjemno pripravljenost in za 75 stotink ugnal Italijana Federica Pellegrina. Tretji je bil Norvežan Even Northug.

Eva Urevc je imela 16. izid kvalifikacij in je bila edina iz slovenske reprezentance, ki se je prebila v izločilne boje. Anja Mandeljc je bila med 54 uvrščenimi 49. in je izpadla, prav tako Miha Šimenc na 41. mestu in Vili Črv na 44. med 66 uvrščenimi tekači.