in

ECB svari pred “negativnimi tveganji” v evrskem območju zaradi nedavnih finančnih pretresov

Christine Lagarde. Foto: Reuters

Propad ameriških bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature ter napovedani prevzem švicarske banke Credit Suisse,ki jo je prevzel UBS, sta povzročila pretres na svetovnih finančnih trgih in sprožila strah pred naraščajočo krizo v bančnem sektorju.

Kot je danes spomnila predsednica ECB-ja, zadnje projekcije glede inflacije in gospodarske rasti ne upoštevajo teh nedavnih pretresov. V četrtkovi objavljeni napovedi ECB-ja so bila pričakovanja glede inflacije nekoliko ugodnejša, pri rasti bruto domačega proizvoda (BDP) pa je za letos napovedana višja rast.

“Te napetosti so dodale nova negativna tveganja in povzročile, da je ocena tveganja bolj nejasna,” je dejala v govoru v Frankfurtu, kjer ima osrednja denarna ustanova v evrskem območju svoj sedež.

Ob tem je dejala, da če se bodo najnovejše napovedi potrdile, “bomo imeli še vedno veliko dela, da bi preprečili inflacijske pritiske”.

Glede morebitnega nadaljnjega višanja obrestnih mer je Lagarde pojasnila, da bodo v kontekstu velike negotovosti prihodnje odločitve odvisne od podatkov, še navaja AFP.

Zaradi nedavnih pretresov na finančnih trgih so bankirji centralnih bank razpeti med prizadevanji za zmanjšanje visoke inflacije in prizadevanji, da ne bi dodatno poslabšali pretresov. Svet ECB-ja je prejšnji teden kljub zadnjim pretresom šestič zaporedoma dvignil glavne obrestne mere v evrskem območju. Skladno z napovedmi jih je zvišal za 0,5 odstotne točke.