in

Dva nova člana uprave Telekoma: Irma Gubanec in Boštjan Škufca Zaveršek

Stavba Telekoma Slovenije v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Z imenovanjem Irme Gubanec je mandat v upravi prenehal Barbari Galičič Drakslar, je sporočil Telekom. Gubanec je postala članica uprave za finančno področje.

Škufca Zaveršek bo 14. novembra prevzel vodenje komercialnega področja in bo tudi podpredsednik uprave. Do nastopa njegovega mandata bo po pooblastilu nadzornikov komercialno področje vodil predsednik uprave Košak, je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila družba.

Gubanec je univerzitetna diplomirana ekonomistka in magistrica znanosti z 28 leti delovnih izkušenj. Od leta 2021 je samostojna podjetnica na področju poslovnega in finančnega svetovanja, v obdobju od leta 2017 do leta 2021 pa je bila članica uprave za področje financ in računovodstva v Luki Koper. Od leta 2010 do leta 2017 je bila v družbi Delo primarno odgovorna za področje financ, računovodstva, kontrolinga in nabave, v letih od 2013 do 2017 je bila tudi predsednica uprave Dela. V letih 2001-2010 je bila v javnem zavodu RTV Slovenija pomočnica generalnega direktorja za ekonomiko poslovanja.

Škufca Zaveršek je univerzitetni diplomirani ekonomist in magister znanosti, ima 23 let delovnih izkušenj. Od leta 2019 je predsednik uprave zavarovalniškega holdinga Prva Group, v letih od 2015 do 2019 je bil član uprave tega holdinga. Med oktobrom 2017 in oktobrom 2020 je bil tudi izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice, ki je članica Prve Group. Od leta 1999 do leta 2015 je bil zaposlen v družbi Simobil, kjer je bil od leta 2008 do leta 2012 direktor prodaje, med letoma 2012 in 2015 član uprave za finance, v letu 2014 in do septembra 2015 pa je opravljal naloge vršilca dolžnosti predsednika uprave oz. izvršnega direktorja, so še navedli v sporočilu za javnost.

Serija menjav na čelu Telekoma

Nadzorni svet Telekoma je Košaka za predsednika uprave imenoval 3. oktobra, štiriletni mandat je začel dan kasneje. Na čelu telekomunikacijskega operaterja je nasledil Cvetka Sršena. Nadzorni svet je 2. septembra sprejel sklep, da z dnem imenovanja novih članov uprave oz. najpozneje 31. oktobra preneha mandat Sršenu in Galičič Drakslar, poleg tega je z mesta člana uprave krivdno razrešil Tomaža Jontesa. V upravi sta še Mitja Štular in delavska direktorica Špela Fortin.

Nadzorni svet Telekoma ima od septembra štiri nove člane in tudi novega predsednika. Skupščina je 9. septembra odpoklicala člane nadzornega sveta Iztoka Černošo, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka ter na njihova mesta na nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenovala Alenko Čok Pangeršič, Matejo Čuk Orel, Marka Boštjančiča in Žigo Debeljaka. Debeljaka, ki je tudi predsednik uprave SDH, so nadzorniki 14. septembra imenovali za predsednika nadzornega sveta.