in

Dva gola Kapla in uspešna vrnitev Valleranda za zmago Olimpije

Rok Kapel je dosegel dva gola. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski hokejisti so, potem ko so se za dlje časa znašli v igralski in rezultatski krizi, v zadnjih tekmah nakazali dvig krivulje. V prejšnjem krogu so premagali Beljačane, danes pa so le izkoristili priložnost, da bi dosegli dve zmagi zapored, kar jim ni uspelo že od druge polovice oktobra. Na zadnjih treh tekmah so osvojili sedem točk in si nabrali nekaj prednosti pred ekipami z dna lestvice.

Za dodaten motiv pred tekmo je bil dovolj spomin na prejšnji medsebojni obračun v Tivoliju pred petimi tedni. Takrat je južnotirolska ekipa dodobra kaznovala zelo slab večer domačih in jim zadala najhujši poraz v sezoni (0:7). Ljubljančani so v tretji letošnji medsebojni tekmi iskali sploh prvo zmago.

18-letni Miha Beričič je že v 38. sekundi poskrbel za navdušenje na tribunah. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

18-letni Miha Beričič je že v 38. sekundi poskrbel za navdušenje na tribunah. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Beričič poskrbel za sanjski start
Začetek proti moštvu, ki je bilo na lestvici mesto za zeleno-belimi in je pred dnevi opravilo tudi trenersko menjavo, po novem je zdaj glavni trener Finec Tomek Valtonen, je bil odličen. Mladi Miha Beričič je namreč izkoristil že prvo akcijo domačih in po 38 sekundah povedel Olimpijo v vodstvo.

Tudi “power play” končno stekel
Kljub pritisku in še nekaj priložnostim v tem delu zadetkov ni bilo več, so pa gostitelji ohranili terensko premoč tudi v nadaljevanju. V drugi tretjini so na polovici tekme izkoristili tudi “power play”, element igre, ki jim v tej sezoni ne steče, tokrat pa je bil na pravem mestu Rok Kapel in premagal Joshuo Sholla. A le minuto zatem je bil na kazenski klopi Luka Kalan, Nicholas Plastino pa je matiral Žana Usa in gostje so se znova vrnili v tekmo.

Zmaji niso dovolili preobrata. Začetek zadnje tretjine je bil podobno učinkovit kot v prvi, Kapel je svoj drugi gol na tekmi dosegel po le 25 sekundah igre. V 48. minuti je Sholl še odbil strel Valleranda, Joseph Garreffa pa je izkoristil še drugo številčno prednost za 4:1. Kapetan Pustertala Raphael Andergassen je v 52. minuti znižal. Dve minuti pred koncem so gostje poskusili še brez vratarja, pritisk s šestimi igralci pa se ni obrestoval. Jaka Sodja je potrdil zmago s strelom v prazno mrežo. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 40:31.

Hokejisti SŽ-ja Olimpije zmago zadržali doma

Šivic zelo zadovoljen z disciplino v igri
Zdaj smo v nizu dobrih tekem. Linz, Beljak in Pustertal. Napredek je očiten. Tokrat smo bili zelo dobri, nismo jim dopustili protinapadov. Tako disciplinirano v letošnji sezoni še nismo igrali. To je zelo dober znak za naslednje tekme,” je poudaril trener Mitja Šivic.

Ni mi bilo preveč težko, ko smo imeli serijo porazov in ni mi lahko zdaj, ko smo v seriji dobrih izidov. Vedno imam enak pristop k tekmi. Fantom je zdaj vsekakor lažje, saj se je dvignila samozavest. V kolektivnem športu je ključno, da znotraj garderobe nadaljujemo v pravi smeri in si ne delamo dodatnih težav. Veliko smo se pogovarjali in zdaj smo ujeli pravi ritem,” je dodal strateg Olimpije, ki pričakuje še boljšo igro v nedeljo v Celovcu.

Marc-Olivier Vallerand bo eden glavnih adutov Olimpije v drugi polovici sezone. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Marc-Olivier Vallerand bo eden glavnih adutov Olimpije v drugi polovici sezone. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Vallerand zaigral prvič po 18. septembru
33-letni Vallerand je v letošnji sezoni igral le v uvodni tretjini prvega kroga v Bolzanu, kjer si je poškodoval ramo. Slikanje je pokazalo, da je poškodba resna in počivati je moral dva meseca in pol. To se je vsekakor poznalo, saj je Kanadčan zelo spreten pred vrati. Tokrat je zbral dve podaji.

Čutil metuljčke v trebuhu pred tekmo
Zelo težko je bilo iz psihološkega stališča. Pogrešal sem občutek napetosti pred tekmo. Čutil sem metuljčke v trebuhu pred današnjo tekmo. Rehabilitacija je bila res dolga, najhuje je bilo, ko sploh nisem mogel drsati. Po šestih tednih niti slučajno še nisem bil pripravljen za igro. Zelo sem se želel hitro vrniti, saj sem izpustil že preveč tekem,” je mučne tedne prisilnega počitka opisal Vallarand.

Mislim, da nisem le v Alpski ligi dokazal, da lahko dosežem veliko zadetkov. Skoraj v vseh klubih sem bil uspešen. Priznam, da mi v Bolzanu ni šlo po načrtih, to je bila slaba sezona. Prepričan sem, da lahko v Ligi IceHL zberem veliko točk. V napadu z Garreffo in Beričičem smo se hitro ujeli, imeli smo veliko priložnosti, vpisal sem dve podaji,” je dodal Kanadčan, ki ima v klubu nekaj zagovornikov, ne manjka pa tudi ostrih kritikov, ki bi ga s prvim letalom poslali domov.

Januarja ne želi znova prejeti srebrne medalje
Maja lani je bil zelo razočaran, ko je Olimpija izgubila peto tekmo finala proti Jesenicam po podaljšku. Imel je že podpisano pogodbo s Sheffieldom, poleti pa se je vrnil v Tivoli.

Seveda nisem pozabil poraza v podaljšku pete tekme državnega prvenstva maja lani. Težko je bilo na podelitvi, ko so mi podelili srebrno medaljo. Finalna serija je bila ob zelo neprimernem času, osvojili smo Alpsko ligo in veliko igralcev je bilo poškodovanih. Januarja nas zanima naslov prvaka, v Ligi IceHL pa se želimo prebiti v končnico.”


24. krog:
SŽ OLIMPIJA – PUSTERTAL
5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
700; Beričič 1., Kapel 32., 41., Garreffa 48., Sodja 60.; Plastino 33., Andergassen 52.

BELJAK – KAC CELOVEC
* 5:4 (2:0, 1:2, 1:2)
* – po kazenskih strelih

LINZ – GRADEC
2:5 (0:2, 2:2, 0:1)

FEHERVAR – VORARLBERG
3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

INNSBRUCK – SALZBURG
2:5 (0:1, 2:2, 0:2)

Preloženo:
DUNAJ – ASIAGO

Lestvica:          * x    
INNSBRUCK       23 15 0 2 6 47 
BOLZANO        21 14 1 0 6 44 
SALZBURG        20 12 1 1 6 39 
BELJAK         23 11 2 1 9 38 
LINZ          22 11 2 0 9 37 
FEHERVAR        23 10 1 5 7 37 
-------------------------------------- 
DUNAJ         21 10 1 2 8 34 
KAC CELOVEC      22 8 3 3 8 33 
GRADEC         23 7 3 3 10 30 
SŽ OLIMPIJA      22 8 2 1 11 29 
-------------------------------------- 
PUSTERTAL       23 7 1 1 14 24 
ASIAGO         19 5 2 0 12 19 
VORARLBERG       20 3 1 1 15 12 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih