in

Dogajanje v Gen-I blizu vrelišču: lastniki v nov poskus imenovanja uprave

Z jutrišnjim dnem poteče mandat upravi Gen-I Roberta Goloba, pri imenovanju nove pa so se lastniki podjetja znašli v brezizhodni situaciji. Nadzorniki državne Gen energije vztrajajo, da Golob gre, ta se ne vda – ima pa vpliv na dobro tretjino lastništva Gen-I in s tem tudi odločilni “glas” pri imenovanju nove uprave. Ali obstaja še kaj možnosti za imenovanje po redni poti, bo jasno po današnji seji nadzornikov Gen energije.

Dva dni preden bi morala z delom začeti nova uprava Gen-I njena sestava še vedno ni znana. Kot smo pisali, se je država ob izteku mandata upravi Roberta Goloba odločila, da prevetri vodstvo, a ima težavo.

Stara Gavza

Medtem ko prvo družbenico Gen-I, Gen energijo, obvladujejo državni nadzorniki (večino imajo vladajoče SDS, NSi, SMC), drugo družbenico Gen-EL v zapleteni lastniški strukturi obvladuje Golob. In medtem ko je generalni direktor Gen energije Martin Novšak prejšnji teden dobil navodilo nadzornikov, da ne sme podeliti novega mandata Golobu, se ta iz uprave ne namerava posloviti.

Prejšnji teden smo večkrat pisali, da v taki situaciji ostane le sodni poseg imenovanje uprave. V tem primeru bi lahko – ker taki sodni postopki trajajo – Gen-I za nekaj dni ostal celo brez poslovodstva.

“Iščemo rešitve”

A viri blizu dogajanju vendarle vztrajajo, da iščejo rešitve in da se sodnemu imenovanju lahko izognejo.

Danes ob petih je po naših informacijah sklicana seja nadzornega sveta Gen energije, po kateri bo jasno, ali obstaja še kaj možnosti za imenovanje uprave po redni poti.

Kot je razumeti v telefonskih pogovorih s tistimi blizu dogajanju, poskušajo državo prepričati, naj Goloba pusti v upravi oziroma da ohrani večino prejšnje uprave, v kateri poleg Goloba sedijo še Danijel Levičar, Igor Koprivnikar in Andrej Šajn.

Če bi nadzorniki danes potrdili imena, bi se jutri nato moral sestati nadzorni svet Gen-EL, ki bi dal direktorici Gen-EL Martini Pohar navodilo, kako glasovati. Potem bi se Novšak in Poharjeva sestala na skupščini Gen-I ter glasovala o novi upravi.

hrvaško morje
Janez Janša

Levičar prevzema projekt  drugega bloka?

Iz poslovodstva Gen-I naj bi sicer skoraj zagotovo odhajal Danijel Levičar, ki zdaj zaseda dva položaja: je član poslovodstva Gen-I in tudi njene večinske lastnice Gen energije.

Po novem naj bi se v Gen energiji posvetil projektu gradnje drugega bloka krške nuklearke, za katerega je Gen energija letos dobila energetsko dovoljenje. To ji omogoča, da začne s postopki umeščanja v prostor in pisanjem vloge za gradbeno dovoljenje.

Projekt za zdaj pelje Gen energija, kot nam je danes pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, pa še ni znano, ali bodo za gradnjo drugega bloka ustanovili posebno projektno podjetje. Prav tako se še ne ve, ali bi to podjetje ustanovila Gen energija ali neposredno država.