in

Do cilja še 90 km: Deseterica ubežnikov dobri dve minuti pred glavnino

Tadej Pogačar na startu dirke v Bergamu. Lani je bil tam cilj, “gorenjski volk” pa je v sprintu ubežne dvojice ugnal domačina iz tega mesta v Lombardiji Fausta Masnado. Foto: EPA

Tudi letos se je na 253 kilometrov dolgo preizkušnjo podal kot eden glavnih favoritov. Ob sebi ima močno ekipo UAE Team Emirates z več aduti, predvsem Italijanom Diegom Ulissijem in Portugalcem Joaom Almeido.

Trenutno je v ospredju deseterica kolesarjev: Luca Covili, Alex Tolio (oba Bardiani-CSF-Faizane), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (oba Drone Hopper-Androni Giocattoli), Davide Bais (Eolo-Kometa), Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Cristian Scaroni (Astana Qazaqstan) in Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroën). Pred glavnino imajo dobri dve minuti prednosti.

Foto: RCS Sport

Foto: RCS Sport

Sorodna novica
Zadnje dejanje sezone – Pogačar s tarčo na hrbtu

Tudi številna druga moštva so v Italijo pripeljala močne zasedbe. Glavna Pogačarjeva tekmeca utegneta biti Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Španec Enric Mas (Movistar). V širšem krogu favoritov so še Kolumbijca Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) in Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan), domačini Damiano Caruso (Bahrain-Victorious), Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl) in Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Britanec Adam Yates, Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Francoz Julian Alaphilippe ter tudi edini preostali Slovenec Matej Mohorič (Bahrain-Victorious).

Na zadnjem “spomeniku” v karieri bosta poskušala v boj za visoka mesta poseči tudi Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) in Alejandro Valverde (Movistar).

Odločitev bo bržčas padla na predzadnjem, najstrmejšem vzponu, ko se bodo kolesarji okoli 17 km pred ciljem povzpeli na Civiglio. To je 4,2 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 9,7 odstotka. Po spustu sledi še nekoliko krajši, 2,8 km dolg klanec do San Ferma della Battaglia (6,8 odstotka), od koder sledi še spust do cilja v Comu.

Najboljše v cilju pričakujejo okoli 17. ure.

Vabljeni k ogledu spodnjega prispevka in javljanja Davida Črmelja iz Bergama.

Pogačar hitro ujel italijanski ritem in se veseli konca sezone

Sorodna novica
Liege, drugi Tour in za slovo še Lombardija – kralj Tadej Pogačar