in

Direktor žalske komunale ponudil odstop, župani ga niso sprejeli

Direktor žalske komunale Janez Primožič je danes na seji soustanoviteljem podjetja zaradi onesnaženja pitne vode v Spodnji Savinjski dolini ponudil odstop, a ga spodnjesavinjski župani niso sprejeli. Predvsem zato, ker sicer ne bi imeli pristojne osebe za reševanje aktualnih razmer v komunali, je za STA povedal žalski župan Janko Kos.

Spodnjesavinjski župani niso sprejeli odstopa direktorja žalske komunale Janeza Primožiča, ki ga je ta ponudil zaradi onesnaženja pitne vode v Žalcu. Janežiču so naročili boljše obveščanje uporabnikov pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, dnevno kontrolo pitne vode, v sedmih dneh mora pripraviti tudi varnostni načrt ter izboljšati postopke predpriprave pitne vode.

Kot je pojasnil župan Žalca Janko Kos, je interni nadzor v žalski komunali pokazal, da je bil vdor v vodovodni sistem fekalnega izvora. Prav tako so od direktorja komunale zahtevali, da zagotovi pitno vodo, dokler voda iz žalskega vodovoda ne bo neoporečna. Janežič pa se je zavezal, da bo do konca leta izvedel spremembo organizacije poslovanja podjetja.

Epidemija, ki je med prebivalci Spodnje Savinjske doline ob onesnaženju pitne vode izbruhnila v začetku prejšnjega tedna, je očitno izzvenela. Od prejšnjega četrtka namreč niso zabeležili novih primerov prebavnih motenj, je danes povedal strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen.

Glede pojavnosti norovirusa v odvzetih vzorcih v vodovodnem sistemu žalske komunale je Eržen dejal, da to ni nič posebnega, saj je okužba zgornjega prebavnega trakta s tem virusom zelo pogosta. V Sloveniji tako letno zabeležimo od 1500 do 4000 tovrstnih okužb, ki jim pravijo tudi trebušna gripa. Po Erženovih besedah bolezen zelo hitro mine, težave pa lahko imajo predvsem ljudje z oslabelim imunskim sistemom.

V nedeljo so bili odvzeti novi vzorcih vode na osmih lokacijah žalske komunale. Rezultati naj bi bili znani do petka, nato pa bo treba ponovno odvzeti vzorce. Ko bosta dva vzorca negativna na prisotnost bakterij in virusov, vode ne bo treba več prekuhavati, je dejal Eržen.

Primožič je na ponedeljkovi izredni seji polzelskega občinskega sveta ocenil, da temeljni vzrok aktualne problematike ni bila ponedeljkova okvara na opremi za doziranje plinskega klora, ampak domnevni vdor snovi fekalnega ali še kakšnega drugega izvora v vodovodni sistem.

Kakšno je stanje v Žalcu, si lahko ogledate v spodnji reportaži N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.