in

Diggins slavila v Lillehammerju, Mandeljc 38.

Jessie Diggins. Foto: EPA

Edina Slovenka Anja Mandeljc je bila 38. med 56 uvrščenimi (+1:48,7), izmed obeh Slovencev je bil boljši Miha Ličef na 58. mestu (+1:34,3), Miha Šimenc je bil 70. (+2:18,6) in je prehitel deveterico.

Diggins je prišla do prvega slavja v sezoni. Nemka Katharina Henning je na drugem mestu zaostala 3,8 sekunde, tretja je bila Norvežanka Heidi Weng (+15,4).

Po štirih tekmah pokala je skupno vodstvo s sedmim mestom na tekmi prevzela Norvežanka Tiril Udnes Weng, mesto za njo je bila Švedinja Frida Karlsson, ki skupno na drugem mestu pokala zaostaja za tri točke. Na 38. mestu je Eva Urevc, na 70. pa Mandeljc. Ta je dobila prve točke v pokalu, saj jih v tej sezoni ne delijo le za prvih 30, ampak za uvrstitev med petdeseterico.

Med tekači ni štartal Norvežan Johannes Klaebo. Branilec velikega kristalnega globusa je prejšnji konec tedna v Ruki na Finskem dobil vse tri tekme nove sezone. Tokrat je bilo kar devet njegovih rojakov med prvo deseterico, le Britanec Andrew Musgrave se je povzpel na četrto mesto. Pred njim sta bila poleg Andersena še Didrik Toenseth (+2,5) in Hans Christer Holund (+9,1).

V soboto bo v Lillehammerju sprint v prosti tehniki, ob 9.30 bodo kvalifikacije, ob 12. uri pa izločilni boji.