in

Cvar ob omejitvi obratovanja lokalov pogreša kritje škode

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar ob napovedani omejitvi obratovanja gostinskih lokalov pogreša ukrepe za kritje škode, ki jo bodo zaradi tega utrpeli. Gostinci tudi težko prevzemajo vlogo represivnega nadzornika, je dejal Cvar in vse ljudi pozval k odgovornemu obnašanju.

Vlada je na petkovi seji sklenila, da s ponedeljkom v državi zaostri ukrepe za zajezitev koronavirusa. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, bo v gostinskih lokalih od ponedeljka dalje možna strežba le za mizo, in sicer med 5. in 22. uro, začasno se bodo zaprli nočni lokali. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ostaja, a je ta po njegovih pojasnilih izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z dokazilom PCT.

test za samotestiranje

“Vsi delimo zaskrbljenost zaradi trenutnega epidemiološkega stanja, zato pozivam goste in celotno družbo, da se tako v lokalih kot na zasebnih druženjih v prihodnjih dneh in tednih družimo samo zdravi, tisti brez simptomov,” je poudaril Blaž Cvar in ocenil, da nobena restrikcija ne bo dosegla učinka, če se ne bomo vsi obnašali odgovorno.

Gostinci po njegovih besedah težko prevzemajo vlogo represivnega nadzornika, po novem bodo morali pregledovati tudi osebne dokumente. “Bolj kot je ukrep represiven, več imamo upora ali zoperstavljanja s strani gostov,” je izpostavil in dodal, da se v praksi nekateri gosti ne želijo identificirati. Ob tem je pojasnil, da se še vedno ni spremenil noben zakon, ki bi gostincem po splošni uredbi za varstvo podatkov (GDPR) dovolil, da zahtevajo osebne dokumente.

“Če bodo s ciljem zavarovanja zdravja in življenja tiste, ki jih je treba omejiti, omejili, potem je treba tistim to škodo nadomestiti,” je dejal Cvar, ki sicer škodo težko ocenjuje.

Gostinci, ki so bili skoraj devet mesecev zaprti, obsega poslovanja po njegovih besedah ne morejo zmanjšati. Obratovalni čas so že imeli omejen, a so bili takrat na voljo tudi ukrepi za omilitev škode, denimo ukrep skrajšanega delovnega časa, nadomestilo za čakanja na delo, zdaj takšnih ukrepov ni. “Zdravje je na prvem mestu, vendar ukrepi morajo biti takšni, da učinkujejo,” je še dejal Cvar, ki sicer še čaka na točne informacije glede novih ukrepov, ki bodo začeli veljati v ponedeljek.