in

Čustveno zadnje slovo Brazilcev od nogometnega kralja

Brazilija se danes poslavlja od legendarnega nogometaša Peléja, ki je v četrtek umrl v 83. letu starosti po dolgotrajnem boju z rakom. Foto: Reuters

Peléjeva krsta je zapustila Santosov stadion na odprtem gasilskem kombiniranem vozilu, sprevod po mestu je šel mimo materine hiše in se je sklenil pri pokopališkem bloku, kjer bo počival

Peléjeva krsta je zapustila Santosov stadion na odprtem gasilskem kombiniranem vozilu, sprevod po mestu je šel mimo materine hiše in se je sklenil pri pokopališkem bloku, kjer bo počival “O Rei” Foto: Reuters

Po treh dneh žalovanja so imeli Brazilci v torek dopoldne še zadnjo možnost, da se na Santosovem stadionu priklonijo nogometnemu kralju, ki je v četrtek po dolgotrajnem boju z rakom umrl pri starosti 82 let.

Sorodna novica
Umrl legendarni brazilski nogometaš Pele

O Rei (kralj) je Peléjev vzdevek, ki so mu ga nadeli zaradi njegovega revolucionarnega pomena za nogomet, primerljivega z ikono Elvisa Presleyja v svetu zabavne glasbe.

Krsta svetovnega prvaka v letih 1958, 1962 in 1970 je bila zadnjih 24 ur na stadionu Santosa. Skrinjica je bila prekrita z zastavama Santosa in Brazilije ter obdana z belimi rožami, vključno s šopki, ki so jih tja poslali brazilski zvezdnik Neymar in vsi največji klubi na svetu.

Od legende nogometa so se na stadionu lahko poslovili tudi navijači. Kot je sporočil njegov klub Santos, jih je bilo skupno več kot 230.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na stadion so se prihajali poslavljat v strnjenih kolonah tudi ponoči, čakali pa so tudi po tri ure, da bi se poklonili Peléju. Manjkale niso solze in vzkliki v čast Brazilcu, piše Reuters.

Sprevod je šele mimo soseske, kjer živi nogometaševa mati. Foto: Reuters

Sprevod je šele mimo soseske, kjer živi nogometaševa mati. Foto: Reuters

Zadnje počivališče

Stadion Santos je gostil 24-urno bedenje ob posmrtnih ostankih Peléja. Foto: Reuters

Stadion Santos je gostil 24-urno bedenje ob posmrtnih ostankih Peléja. Foto: Reuters

Pogrebni sprevod je s stadiona krenil po mestu. Šel je tudi skozi sosesko, kjer še vedno živi njegova mati Celeste. Stoletnica sicer trpi zaradi demence, zaradi česar ji svojci niso povedali novice o smrti njenega sina.

Izpred materine hiše se je procesija nadaljevala po obmorskem mestu vse do pokopališkega stolpa Memorial Necropole Ecumenica. Tam so Peléjevo zlato krsto namestili v deveto nadstropje pokopališča, ki je zgrajeno, kot so bloki, in gre za najvišje vertikalno pokopališče na svetu.

Zadnje počivališče v 9. nadstropju je še zadnje Peléjevo posvetilo njegovemu vzorniku in nogometnemu učitelju – očetu. Dondinho je bil osrednji napadalec, ki je vso kariero nosil številko devet. Z omenjenega pokopališča je sicer tudi neposredni pogled na Santosov stadion, kjer je igral kar 18 let in z njim osvojil vse mogoče klubske lovorike.

Pogreb poteka v ožjem družinskem krogu.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Infantino: Pelé je večen, je ikona nogometa

Na tisoče Brazilcev, odetih v reprezentančne drese ali drese Santosa, se je poslovilo od najboljšega brazilskega nogometaša vseh časov. Foto: Reuters

Na tisoče Brazilcev, odetih v reprezentančne drese ali drese Santosa, se je poslovilo od najboljšega brazilskega nogometaša vseh časov. Foto: Reuters

Na stadionu Santos se je od Peléja poslovilo na tisoče nogometašev in funkcionarjev. Med njimi je bil tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino.

“Pelé je večen, je ikona nogometa,” je Infantino v ponedeljek sporočil zbranim predstavnikom medijev. V pogovoru z mediji pred stadionom Santosa je Infantino napovedal, da bo vsako izmed držav po svetu prvi mož Fife prosil, da enega od stadionov preimenujejo v Peléjevo čast.

Prva predsednikova dolžnost – priklon kralju

Na stadionu Santosa se je nogometašu priklonil tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Lula, ki je v nedeljo pred kongresom prisegel za svoj tretji mandat na čelu Brazilije, je navsezgodaj zjutraj odpotoval v Santos, kjer se je na stadionu istoimenskega kluba poklonil Peléju še pred koncem 24-urne počastitve spomina na legendarnega nogometaša. “Pelé je neprimerljiv, kot nogometaš in kot človeško bitje,” je dejal Lula.