in

“Cunami okužb”: Bližamo se robu zmogljivosti, največji problem kader

Ob porastu okužb s koronavirusom – včeraj je bilo potrjenih največ okužb doslej, v bolnišnice pa so sprejeli 99 bolnikov s covidom – so v največji slovenski bolnišnici, UKC Ljubljana opozorili, da se bližajo robu zmogljivosti. “Situacija je resnično zaostrena,” je povedal generalni direktor Jože Golobič. Dodatne covidne postelje sicer nameravajo zagotoviti v Bolnišnici Petra Držaja, vendar pa je največji problem pomanjkanje kadra. Če bi želeli normalno delovati, bi potrebovali 200 dodatnih zaposlenih, za delovanje covid oddelkov pa še več.

“Bližamo se robu zmogljivosti naše bolnišnice; ne toliko zaradi prostih postelj kot zaradi pomanjkanja kadra,” je bil jasen Golobič. Povedal je, da so v UKC Ljubljana danes hospitalizirani 204 bolniki, med njimi 144 v akutni bolnišnični obravnavi in 60 na oddelkih intenzivne terapije.

Po besedah strokovne direktorice Jadranke Buturović Ponikvar je na intenzivnih oddelkih med 60 bolniki osem cepljenih, a so vsi imunsko kompromitirani, kar pomeni, da se njihovo telo ne odzove dovolj učinkovito na cepivo.

Od ostalih 144 hospitaliziranih je cepljenih 48 bolnikov in tudi med temi je polovica imunsko kompromitiranih.

Zaradi zaostrenih razmer so se odločili za spremembo režima obiskov. Od danes so tako obiski omejeni na eno zdravo osebo za 15 minut, in sicer samo za bolnike, ki so v bolnišnici 7 dni ali več. Ne spreminja pa se režim obiskov hospitaliziranih otrok in kritično bolnih, a le po predhodnem posvetu in dovoljenju oddelčnega zdravnika.

“Nismo pričakovali takšnega pritiska”

Strokovna direktorica prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar je poudarila, da so v minulih valovih na oddelkih intenzivne terapije zdravili največ 69 covidnih bolnikov, trenutno pa jih 60. “Najverjetneje nas bo ta cunami prisilil, da jih bomo imeli (v prihodnje) še več. Takšnega pritiska nismo pričakovali, a zdaj nimamo izbire.” Poudarila je še, da je nujno ohraniti delovanje tako imenovanih belih (necovidnih) intenziv – kirurške, internistične in nevrološke, pa tudi transplantacijskega programa. “Slovenija ima samo en center za transplantacije in ne moremo ga zapreti, ohraniti ga moramo do zadnjega diha.”

Zdravnica je še pozvala k cepljenju tako proti covidu kot proti gripi, ki ga izvajajo tudi na UKC Ljubljana. “Katero koli cepljenje je za nas pridobitev, da ohranimo delujoče bolnišnične kapacitete.”

Potrebujejo vsaj 200 dodatnih zaposlitev – brez covida

Predstojnik kirurške klinike na UKC Ljubljana izr. prof. dr. Matjaž Veselko je opozoril, da zaradi pomanjkanja kadra, predvsem sester na oddelkih intenzivne terapije, ki jih prerazporejajo na druge oddelke, in zaradi ogromnega priliva nujnih pacientov že od 28. septembra ne izvajajo načrtovanih nenujnih posegov. “Izvajamo v jih v res minimalnem odstotku. Operiramo vsa nujna stanja, elektivnih pacientov pa ne.”

Ob tem je poudaril, da je situacija povsem drugačna od prvega vala, saj so takrat po prerazporeditvi zaposlenih na covid oddelke s 65 odstotki kapacitet operirali vse nujne bolnike, zdaj pa za to potrebujejo že 90 odstotkov razpoložljivih kapacitet. Zaradi velikih obremenitev jih zaposleni “v razmeroma velikem številu” tudi zapuščajo.

Če bi želeli normalno delovati, bi potrebovali dodatnih 200 zaposlenih, predvsem medicinskih sester, za delovanje covid oddelkov pa še dodatno osebje, je še povedal zdravnik.

Da kadrovske težave presegajo prostorske, se je strinjal tudi generalni direktor Golobič, ki je potrdil, da bo Bolnišnica Petra Držaja naslednja lokacija za odpiranje dodatnih covidnih postelj. “Prostora ni tako malo, tudi oprema je že tam. A spet trčimo ob problem kadra.” Boturović Ponikvar je povedala, da bodo oddelek tam mogoče morali odpreti že prihodnji teden.