in

Cristiano Ronaldo z novim rekordom ob svojem imenu

Cristiano Ronaldo je v Katarju postavil nov mejnik na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Ronaldo priigral 11-m in jo suvereno izvedel

Zaprte oči, nekaj globokih vdihov in izdihov, nato pa natančen silovit strel izven dosega ganskega vratarja Lawrenca Ati-Zigija za vodstvo z 1:0, s tem pa tudi do novega rekorda.

Z nastopanjem na petem mundialu se je Ronaldo, ki je pred kratkim ostal brez kluba, na lestvici izenačil z Lotharjem Mathäusom, Rafaelom Marquezom, Antoniem Carbajalom, Andresom Guardadom, Guillermom Ochoo, Gianluigijem Buffonom in Lionelom Messijem.

Zadetek proti Gani je bil sicer njegov osmi na SP-jih, do absolutnega rekorda nemškega golgeterja Miroslava Kloseja mu manjka še enkrat toliko (16). Je pa v četrtek, denimo, izenačil dosežka Rudija Völlerja, Rivalda in Diega Armanda Maradone.

“To je bil lep trenutek na mojem petem svetovnem prvenstvu. Zmagali smo, začeli smo dobro, to je bila zelo pomembna zmaga. Vemo, da je na teh tekmovanjih prva tekma bistvenega pomena,” je po obračunu z Ganci dejal CR7 in dodal: “Podrl sem še en rekord. Na to sem zelo ponosen. Zelo sem vesel, da je ekipa pokazala odlično igro, bilo je težko, a zmago smo si zaslužili.”


SP 2006 v Nemčiji: 6 nastopov, 1 zadetek

Foto: EPA

Foto: EPA

Cristiano Ronaldo je bil leta 2006 eden izmed najvznemerljivejših nogometašev turnirja v Nemčiji, prvi zadetek na mundialih je dosegel 17. junija v Frankfurtu, ko je podvojil vodstvo Portugalske na obračunu z Iranom. Potem ko so Iranci v kazenskem prostoru pokosili Luisa Figa, je Ronaldo z bele točke vratarja Ebrahima Mirzapourja poslal v napačno smer. Portugalci so turnir končali na 4. mestu, potem ko jih je najprej v polfinalu ugnal Zinedine Zidane s Francijo (1:0), nato pa v tekmi za 3. mesto še Nemčija (3:1).


SP 2010 v Južni Afriki: 4 nastopi, 1 zadetek

Foto: EPA

Foto: EPA

Zadetek je Ronaldo dosegel tudi na svetovnem prvenstvu štiri leta pozneje v Južni Afriki. Natančneje 21. junija v Cape Townu, ko je Portugalska s kar 7:0 odpravila Severno Korejo. Ronaldo je s kančkom sreče dosegel zadnji zadetek svoje reprezentance tri minute pred iztekom rednega dela srečanja, s tem pa je tudi prekinil reprezentančni strelski post, ki je trajal kar dve leti. Portugalska je nastope nato končala v osmini finala, kjer je klonila pred Španijo, edini zadetek na tekmi je dosegel David Villa.


SP 2014 v Braziliji: 3 nastopi, 1 zadetek

Foto: EPA

Foto: EPA

Le en zadetek je Ronaldo dosegel tudi na prvenstvu v Braziliji leta 2014. Prvenstvu, ki so ga želeli Portugalci čimprej pozabiti, saj so se od tekmovanja poslovili že po skupinskem delu. Najprej so jih s 4:0 ponižali Nemci, nato so se v 94. minuti izvlekli še proti Američanom (2:2). Sledila je ‘odločilna’ tekma proti Gani, ki pa na koncu ni odločala o ničemer – zaradi boljše razlike v doseženih in prejetih zadetkih so v izločilne boje napredovali Američani. Tekmo so Portugalci proti Gancem dobili z 2:1, zmagoviti zadetek je v 80. minuti prispeval prav Ronaldo.


SP 2018 v Rusiji: 4 nastopi, 4 zadetki

Foto: EPA

Foto: EPA

Mundial v Rusiji je bil za Ronalda najproduktivnejši, dosegel je štiri zadetke, vključno s hat-trickom proti Španiji, s katerim je zagotovil remi (3:3). Na tekmi 2. kroga je bil tudi mož odločitve proti Maroku, ko je mrežo zatresel že v 4. minuti. Na zadnji tekmi skupinskega dela se ni vpisal med strelce, Iran je v 93. minuti prek Karima Adila Ansarifarda izvlekel točko (1:1). Draga napaka, zaradi katere so se Portugalci v osmini finala pomerili z Urugvajci – in izpadli (2:1). Pokopal jih je Edinson Cavani.


SP 2022 v Katarju: 1 nastop, 1 zadetek (do zdaj)

Foto: EPA

Foto: EPA

Na uvodni tekmi Portugalske na letošnjem mundialu se je Ronaldo s soigralci precej namučil proti Gancem. Ti so se evropski zasedbi dobro up(i)r(a)li, a vse do 65. minute, ko je prav Ronaldo priigral, nato pa še izkoristil strel z bele točke. V festivalu zadetkov so se Portugalci nato vendarle izvlekli (3:2), na koncu so imeli izjemno srečo, da Inaki Williams v zadnji sekundi ni osramotil vratarja Dioga Costo in izenačil na 3:3. Portugalci se bodo v skupini H pomerili še z Urugvajci (28. november) in Korejci (2. december).