in

Čestitka Jourove: “Zdaj so imenovani vsi delegirani tožilci!”

Odločitev slovenske vlade glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji je korak v pravo smer, a razvoj bomo še naprej pozorno spremljali do uspešnega in zakonitega končanja postopka, so danes povedali v Evropski komisiji. Podpredsednica komisije Vera Jourova je po Twitterju čestitala imenovanima, Tanji Frank Eler in Mateju Oštirju.

“Videli smo medijska poročila o imenovanju dveh evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji. To je korak v pravo smer. Še naprej bomo pozorno spremljali razvoj dogodkov, dokler ne bo postopek imenovanja uspešno in zakonito končan,” je v prvem odzivu povedal govorec Evropske komisije Christian Wigand.

Gabrijela Žalac

Ob tem je spomnil, da je bila komisija ves čas na vseh ravneh v tesnem stiku s Slovenijo in da je vseskozi pozivala k imenovanju evropskih delegiranih tožilcev brez nadaljnjih zamud.

Glede začasne narave odločitve slovenske vlade pa je govorec dejal, da je postopek sedaj v rokah evropskega javnega tožilstva (EPPO), ki bo na podlagi predloga evropske glavne tožilke Laure Kövesi odločilo o kandidatih, ki ju je imenovala Slovenija.

Evropska komisija po Wigandovih navedbah pri tem ne igra vloge, si bo pa še naprej prizadevala za to, da se zagotovi ustrezno delovanje evropskega javnega tožilstva.

Podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, je na Twitterju čestitala imenovanima Tanji Frank Eler in Mateju Oštirju. Oba sta bila sicer kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. “Sedaj so imenovani vsi delegirani tožilci,” je zapisala Jourova in dodala znak za ploskanje.

Vlada se je na četrtkovi seji odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, torej Frank Eler in Oštirja. Predlog je sicer začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Vlada je sporočila, da se je seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev in ugotovila, da ni bil končan v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, ker da ni bilo vloženo zadostno število kandidatur.

Laura Codruta Kövesi

Ker pa Slovenija zamuja pri posredovanju predloga kandidatov evropskemu javnemu tožilstvu in ker bi lahko zaradi tega po oceni vlade nastala občutna škoda za Slovenijo, je vlada kandidata predlagala v imenovanje za čas, dokler ne bo uspešno končan nacionalni del postopka imenovanja kandidatov, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

V evropskem javnem tožilstvu so v četrtek v prvem odzivu zapisali, da novice za zdaj ne morejo komentirati, ker od slovenskih oblasti še niso prejeli uradnega sporočila o predlogu kandidatov za položaja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji.

Glede postopka izbire pa so pojasnili, da kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev imenuje sodelujoča država. Ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, kandidate interno oceni, nato pa kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne. Odločitev na koncu tudi javno sporočijo.