in

Cepljenje bistveno zmanjšalo število okužb v bolnišnicah

Ob tem ko je v državi skoraj 40 tisoč aktivno okuženih, je tudi v zdravstvenih ustanovah nemogoče preprečiti vse prenose okužb. Po podatkih NIJZ se je prejšnji teden v bolnišnicah okužilo 41 bolnikov, v drugih zdravstvenih ustanovah pa deset. Številke so kar šestkrat manjše od tistih iz lanske zime, ko nismo imeli možnosti cepljenja. Daleč največ ljudi se okuži doma, na drugem mestu je delovno mesto.

V največji slovenski bolnišnici, ljubljanskem kliničnem centru, se je oktobra okužilo 42 pacientov, novembra (do 8. 11.) pa 17. “Vsi zaposleni imajo natančna navodila za preprečevanje širjenja covid okužb. To so dosledna uporaba osebne varovalne opreme, higiena rok, zračenje prostorov, izogibanje nezaščitenim socialnim stikom doma in v službi ter pravilo ‘ostani doma, če si bolan’,” našteva vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v ljubljanskem UKC Tatjana Mrvič.

Ključno pa je tudi karseda pogosto testiranje. Tiste zaposlene, ki niso cepljeni ali preboleli, testirajo po navodilih iz vladnega odloka, torej na 48 ur s hitrimi antigenskimi testi. “Vse, ki imajo simptome pa, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne, testiramo s PCR-testi. Vsak dan testiramo kakih 40 ali 50 zaposlenih,” pojasnjuje Mrvič. V oktobru je bilo med zaposlenimi 155 covid pozitivnih, v novembru do 8. 11. pa sto.

Ko tako kot zdaj narašča število okuženih v splošni populaciji, se jim kljub protokolom ne morejo izogniti niti zdravstveni delavci. Na območju cele Slovenije se je v prvem tednu oktobra se je okužil 101, v drugem 146, v tretjem 253, v zadnjem oktobrskem tednu 365 in v prvem tednu novembra že 453, kažejo podatki Sledilnika. Te številke so za polovico nižje od tistih iz jeseni 2020.

Podoben režim imajo v vseh slovenskih bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča imajo 676 zaposlenih, novembra so med njimi potrdili 11 okužb, okužili pa so se tudi trije pacienti na rehabilitaciji. Vse tri so premestili v klinični center, prvenstveno ne ker bi hudo zboleli, ampak zato, da bi jih izolirali in preprečili širjenje koronavirusa na ostale bolnike. V Soči redno testirajo tudi bolnike. Obiski niso dovoljeni, tiste svojce, ki pridejo na oddelek zaradi vključevanja v rehabilitacijski program, pa predhodno testirajo.

Singapur

Kljub temu se okužbe ob tako visoki prisotnosti virusa v populaciji lahko zgodijo. “Tudi med bolniki je včasih kdo, ki mu prvi test pred sprejemom kaže negativen rezultat, pozneje pa se izkaže, da je okužen,” pojasnjujejo na URI Soča. Na oddelku, kjer so se pojavili okuženi zaposleni in pacienti, protokol še zaostrijo. “Paciente in zaposlene testiramo vsak dan, oddelek je v t. i. mehurčku, zaposleni ne hodijo izven bolniškega oddelka, uporabljajo FFP3 maske in zaščitna očala, organizirano je poostreno čiščenje in razkuževanje.”

Pacienti lahko za varne hospitalizacije največ naredijo sami, svetujejo zdravniki: s tem, da se tako oni kot njihovi svojci cepijo, se pred posegom 14 dni varno vedejo, kar vključuje tudi socialno distanciranje in omejitev stikov na družino, ter zdravstvenemu osebju ne zamolčijo pomembnih zdravstvenih podatkov, na primer tega, da je nekdo v družini zbolel ali je v karanteni.

Cepljenje deluje

Število okužb v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah je bistveno nižje kot v prejšnjih valovih epidemije, ko nismo imeli možnosti cepljenja. Prejšnji teden se je v bolnišnicah okužilo 41 bolnikov, v drugih zdravstvenih ustanovah pa še deset. To je le šestina števila okužb, ki so jih tedensko potrdili lani decembra. Ko se je začelo množično cepljenje, je število bolnišničnih okužb strmo upadlo.

“Do tako imenovanih vdorov prihaja, ne glede na to da vsem pacientom ob sprejemu vzamemo bris na covid,” pojasnjuje strokovna direktorica jeseniške bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj. “Obstaja neka siva cona, obdobje, ko je test sicer negativen, a je posameznik že okužen,” pojasnjuje. Na Jesenicah so že zaznali tudi prenos okužbe od zaposlenega, ki je bil cepljen, zato v najbolj rizičnih okoljih vsaj enkrat tedensko testirajo tudi cepljene in prebolele zaposlene. To storijo tudi ob vsakem sumu na okužbo ali tveganem stiku.

V prvem tednu novembra je bilo potrjenih 16.418 okužb. Približno polovica potrjeno okuženih je izpolnila anketo NIJZ. Dobra tretjina ne ve, kje se je okužila, 38 odstotkov je covid dobilo od družinskega člana oziroma sostanovalca, 8 odstotkov se jih je okužilo v službi, 7 odstotkov pa na zasebnem druženju.