in

Cene dizla, bencina in kurilnega olja malce navzgor

Foto: BoBo

Nove cene bodo veljale v prihodnjem 14-dnevnem obdobju, to je do vključno 16. januarja, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene.

Potrošnik pri 50-litrskem tanku obeh pogonskih goriv še vedno privarčuje okoli pet evrov v primerjavi z nereguliranimi cenami, so sporočili z ministrstva.

Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po ocenah ministrstva, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla treba odšteti okoli 1,591 evra na liter. Pri 50 litrih bi plačali 79,55 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju dizla potrošnik prihrani 5,4 evra.

Če ne bi regulirali cen neosvinčenega 95-oktanskega becina in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi morali po ocenah gospodarskega ministrstva, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter odšteti okoli 1,373 evra na liter. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 68,65 evra, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju bencina potrošnik privarčuje 4,85 evra.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,115 evra na liter. Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, treba odšteti okoli 1,269 evra na liter. Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1269 evrov, kar pomeni, da pri 1000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 154 evrov.