in

Celjski kriminalisti ovadili moškega, ki je imel več kot 2700 posnetkov hujših zlorab otrok

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Celjski kriminalisti so ugotovili, da je osumljeni mlajši moški na družbenem omrežju Facebook vzpostavil stik z najmanj dvema mladoletnima osebama, jima obljubljal darila in ju spolno nagovarjal. Mladoletnika sta s tem takoj seznanila starše, ki so nato ukrepali.

V preiskavi so tudi ugotovili, da je osumljenec kršil pogojno kazen zapora, saj je v času preizkusne dobe imel na svojem telefonu več kot 1900 slikovnih in videodatotek spolne zlorabe otrok in mladostnikov.

Zaradi omenjenih skrajno zavržnih kaznivih dejanj so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je odredil pripor. Policisti nadaljujejo preiskavo o identifikaciji žrtev in morebitnih sostorilcev.

Otroci in starši naj se zavedajo, da posamezniki, ki iščejo svoje tarče preko interneta, običajno potrpežljivo zavajajo s pozornostjo in prijaznostjo, pa tudi z obljubami in darili. Ti ljudje so pripravljeni porabiti veliko časa, denarja in energije, da bi dosegli svoj cilj. Otroka poslušajo, ga razumejo in mu pomagajo reševati težave. Pridobijo si otrokovo zaupanje in potem ga počasi zvabijo v pogovore s spolno vsebino. Nekateri se zadovoljujejo z razgovori o spolnosti, drugi to počnejo, da bi pridobili slike ali posnetke, ki jih označujemo z izrazom pornografsko gradivo, ki jih zbirajo ali z njimi trgujejo, lahko pa so to le pripravljalna dejanja za srečanje z otrokom v živo,” so še zapisali celjski policisti in opomnili, da naj otroci vedo, da niso krivi, če dobijo tovrstna sporočila, in naj v takšnih primerih takoj seznanijo starše, skrbnike, učitelje …, ki naj o tem obvestijo policijo.