in

Carlsen prvič zmagal še s črnimi figurami in je povsem blizu ubranitvi naslova

Norvežan je po tretji zmagi na zadnjih štirih partijah povsem blizu ciljne črte. Foto: EPA

Dvoboj se je začel zelo izenačeno, saj sta si šahista v prvih petih partijah vselej remizirala. Dvoboj je bil prelomljen v petek, ko je Magnus Carlsen po rekordno dolgem obračunu, ki je trajal skoraj osem ur in 136 potez, slavil in si tlakoval pot k zmagi. Sledil je še en remi, Carlsen pa je v osmi partiji s še eno zmago povedel že s 5:3.

Prvo potezo je tokrat prvi potegnil komaj 16-letni Indijec Rameshbabu Praggnanandhaa. Je peti najmlajši šahist, ki je prišel do velemojsterskega naslova. Foto: EPA

Prvo potezo je tokrat prvi potegnil komaj 16-letni Indijec Rameshbabu Praggnanandhaa. Je peti najmlajši šahist, ki je prišel do velemojsterskega naslova. Foto: EPA

Nova pričeska, nova otvoritev
Jan Nepomnjašči
je po dnevu premora na prizorišče v Dubaju prišel zelo razpoložen in odločen, da vsaj poskusi obrniti izid. Z novo pričesko je prišla tudi nova otvoritev, namesto španske otvoritve je tokrat potegnil c4, kar je pomenilo angleško otvoritev. Carlsen je že v 3. potezi kmeta postavil na d4, kar je prinesel zelo ambiciozen začetek. Norvežan je v peti potezi naredil rokado, kar je prinesel zelo redek položaj. Šahovske baze so naštele le šest partij, ki so šle po tej poti, a nobene na tako vrhunski ravni.

Usodna napaka v 27. potezi
Nepomnjašči si je podobno kot v prejšnjih partijah vzel manj časa za premislek, kot da bi želel zmesti tekmeca, a Carlsen si je kot običajno vzel ogromno časa za premislek, da je preveril vse kombinacije in morebitne napake tekmeca. Nepričakovana napaka je prišla v 27. potezi, ko je kmeta postavil na c5. Algoritmi so takoj podivjali in nakazali, da je prišlo do usodne napake.

V štirih potezah padel lovec
Carlsen je po vsega treh minutah opazil napako, kmeta postavil na c6 in s tem začel smrtonosno kombinacijo, ki je plod prinesla štiri poteze pozneje, ko je s šahovnice spravil lovca. Ko je potezo pozneje prišlo še do menjave trdnjav, je bilo jasno, da se partija ne more končati drugače od zmage črnega. Nepomnjašči ni dolgo vztrajal, še preden je potegnil 40. potezo, ki bi mu prinesla dodatno uro časa (za naslednjih 20 potez) je priznal poraz.

Carlsen je bil pripravljen na remi
Danes sem pričakoval ogorčen boj, vedel sem, da me bo skušal presenetiti, menjava pričeske je bila dobra ideja. Partija se je razpletala povsem običajno, pripravljen sem bil na remi, potem pa je prišel c5. To je bilo res nepremišljeno,” je dogajanje povzel Carlsen, ki vseeno ostaja previden: “Daleč od tega, da bi bil že zmagovalec, a jasno je, da mi kaže dobro.”

V sredo z belimi začenja Carlsen
Izid je zdaj 6:3, naslednja partija bo na sporedu v sredo, ko bo z belimi figurami začel Carlsen. Ta za naslov svetovnega prvaka v naslednjih petih partijah tako potrebuje le še točko in pol. Svetovni prvak je vse od leta 2013.

Partija Izid Skupno
1. Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,5 0,5:0,5
2. Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 0,5:0,5 1,0:1,0
3. Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,5 1,5:1,5
4. Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 0,5:0,5 2,0:2,0
5. Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,5 2,5:2,5
6. Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 1:0 3,5:2,5
7. Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0,5:0,5 3:4
8. Magnus Carlsen − Jan Nepomnjašči 1:0 5:3
9. Jan Nepomnjašči − Magnus Carlsen 0:1 3:6