in

Carlsen po rekordnih 136 potezah strl Nepomnjaščija

Magnus Carlsen je po 136 potezah strl tekmeca. Gre za najdaljši dvoboj v 135-letni zgodovini dvobojev za naslov svetovnega prvaka. Prejšnji rekord je bil iz leta 1978, ko sta Karpov in Korčnoj po 124 potezah remizirala. Foto: EPA

Izid je zdaj 3,5:2,5 za Norvežana, do konca je še osem dvobojev. V soboto (bele figure bo imel Rus) in nedeljo sledita novi partiji, v ponedeljek pa bo prost dan. Prvak bo tisti, ki bo prvi zbral 7,5 točke.

Šesta partija, ki se bo vpisala v zgodovino, je trajala skoraj osem ur, 136 potez je nov rekord. Na koncu Nepomnjaščiju, čeprav je imel na šahovnici še kraljico (Carlsen je kraljico menjal za dve trdnjavi), ni preostalo drugega, kot da po tej igri živcev prizna poraz.

Na takšnih dvobojih nikoli ni lahke partije. Izkoristiti moraš vsako še tako majhno priložnost. Partijo sem poskušal narediti čim daljšo, da bi bil tekmec utrujen, ko bi prišel kritičen trenutek. To se je izkazalo za dobro strategijo,” je povedal Carlsen, ki je bil ves čas v majhni prednosti, a istočasno je bil nenehno v rahlih časovnih težavah.

Magnus je izkoristil tistih nekaj malo priložnosti, ki jih je imel,” je komentiral Nepomnjaščij.

Carlsen je na prejšnjih 19 dvobojih za naslov svetovnega prvaka vedno remiziral (Sergeje Karjakin 2 v letu 2016, Fabiano Caruana 12 leta 2018, Nepomnjašči 5 v letošnjem obračunu).