in

Burno dogajanje v stranki Desus, po odstopih izvoljen nov predsednik sveta

Po informacijah N1 je odstopil predsednik sveta stranke Desus Anton Urh, za njim pa tudi njegov namestnik Emil Kumer. Po njunem odstopu je bil že izvoljen novi predsednik sveta Srečko Felix Krope.

Burno dogajanje v stranki Desus se nadaljuje. Po sestanku izvršnega odbora se je danes v Dobu pri Domžalah sestal še svet stranke Desus. Obravnavali naj bi osnutek volilnega programa za nastop na pomladanskih državnozborskih volitvah, po naših informacijah pa naj bi predsednik sveta Anton Urh odstopil. Nekateri člani sveta stranke, med njimi Drago Kocbek in Brigita Čokl, naj bi Urha danes želeli razrešiti, in sicer z dodatno točko dnevnega reda, kjer bi problematizirali njegovo vodenje sej sveta stranke.

Ljubo Jasnič

Odstopil je tudi Urhov namestnik Emil Kumer, po njunem odstopu pa je sejo sveta zapustilo več članov sveta stranke. Po odstopih je sejo začasno vodil Stanko Markovčič, člani pa so medtem že izvolili novega predsednika. Po informacijah N1 je to postal Srečko Felix Krope, ki se je v preteklosti neuspešno potegoval za položaj predsednika stranke.

Urh se je večkrat uprl predlogom, da bi svet stranke sprejel kakšno odločitev glede izključitve poslancev iz stranke. Po informacijah N1 naj do tega tudi danes ne bi prišlo, potekala pa naj bi razprava o morebitnem sodelovanju oziroma povezovanju Desusa s katero od preostalih strank.

Pred današnjo sejo sveta stranke je Urh za STA sicer dejal, da je besedilo volilnega programa dobro ter da poudarja tisto, zaradi česar je bila stranka pred 30 leti tudi ustanovljena – to je zavzemanje za upokojence, starejše in socialno šibke. Kot je še poudaril Urh, ki se po odstopu na naše klice ne odziva, večina drugih strank na omenjene družbene skupine rada pozablja, spomnijo pa se jih le pred volitvami. Po Urhovih napovedih naj bi se seje sveta stranke udeležila tudi poslanca Desusa Ivan Hršak in Branko Simonovič, saj pred sejo nista sporočila, da ju ne bo. Po informacijah N1 ju na sejo naposled ni bilo.

Med sejo sveta stranke pa so iz poslanske skupine (PS) Desusa sporočili, da se poslanci PS Desusa, ki so člani stranke, distancirajo od dejanj vodstva stranke na današnji seji. Pod omenjeno izjavo je poleg že omenjenih poslancev podpisan še Franc Jurša, ki je na sejah DZ že dlje časa odsoten iz zdravstvenih razlogov. Neuradno je slišati tudi opozorila, da z današnjimi potezami vodstva in vsebino novinarske konference, ki jo je vodstvo napovedalo po koncu seje sveta, niso bili seznanjeni ne poslanci ne odstopljeni predsednik sveta Urh.

Novinarsko konferenco vodstva stranke, ki bo ob 15.30, bomo na n1info.si spremljali v živo.