in

Brutalni spopadi, droga, orožje: komu je pomagala uslužbenka tožilstva?

Balkanski narko kartel, ki je Evropo preplavil s kokainom. Tako so v evropskem policijskem uradu Europolu po letošnji seriji mednarodnih preiskav opisali Kavaški klan, ki v desetletju po padcu kralja kokaina Darka Šarića polni praznino v mednarodni trgovini s kokainom. O vojni z drugim kartelom v Črni Gori, povezavah z nogometnimi huligani v Srbiji in prek njih s krogom srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ter slovenski veji, ki je imela zveze na tožilstvu, morda pa jih ima tudi – tako naši viri – v policiji.

Kavaški klan, ki izvira iz majhne črnogorske vasice, je v zadnjem desetletju postal pomemben oskrbovalec Evrope z drogo, s pomočjo dobrih povezav v organih pregona ter tudi politiki so lovke razširili po mnogih državah Stare celine, tudi Sloveniji, kjer so maja letos policisti v odmevni akciji prijeli prek 20 njegovih članov.

Nekateri od njih so nedavno vloženo obtožnico dočakali v priporu, drugim pa je uspelo pobegniti. Kot so ta teden povedali preiskovalci, tudi s pomočjo uslužbenke tožilstva, ki jim je posredovala informacije o namerah organov pregona. Kot danes pišemo na N1, še vedno obstaja tudi sum, da ta uslužbenka ni bila
njihova edina zveza z organi pregona.

Poglejmo, kaj je in kako deluje zloglasni kavaški klan.

Odcepitev in vojna v črnogorskem podzemlju

Kavački klan je bil sprva del škaljarskega klana, piše srbski raziskovalni portal Krik.rs, ki poglobljeno spremlja delovanje balkanskega podzemlja.

Združba, ki izvira iz črnogorske vasi Škaljari, po kateri je dobila tudi ime, je bila po padcu balkanskega kralja kokaina Darka Šarića, ki se je začel leta 2009 z obsežno policijsko preiskavo Balkanski bojevnik, ena od mnogih, ki so polnile praznino v trgovini z drogo med Južno Ameriko in Evropo.

Trgovino s kokainom so škaljarji “uradno” prevzeli leta 2010, ko je bil v domačem Kotorju ubit Dragan Dudić, dolgoletni tesni sodelavec Šarića. Ko je sedel v lokalu, ga je ustrelil in ubil Ivan Vrečar, ki je v dosjejih srbske obveščevalne družbe (SIA) zabeležen kot član škaljarskega klana.

Leta 2014 se je nato klan razcepil na dva dela. Razlog je bil spor glede 200-kilogramske pošiljke kokaina v španski Valencii, ki naj bi jo del ekipe poskušal prodati mimo ustaljenih tokov. Ker vodstvo zanjo ni vedelo, jo je zaplenilo. Užaljeni člani klana so se potem odcepili ter ustanovili kavaški klan pod vodstvom Črnogorcev Radoja Zvicerja in Slobodana Kašćelana.

Kot piše Krik.rs, je sledilo napeto obdobje čakanja na obračun dveh po novem konkurenčnih mafijskih združb. Napetost je bila upravičena. Leta 2015, po tem, ko je bil v Beogradu ubit eden od vodilnih obrazov škaljarskega klana, Goran Radoman, se je razplamtela prava vojna. Do zdaj je po izračunih srbskega portala Krik.rs terjala že več deset življenj.

Boka Kotorska
Foto : Profimedia

Kavaški klan trenutno velja za eno najmočnejših hudodelskih združb na območju Balkana. Izvira iz Kavača, male vasice v idilični Boki Kotarski in blizu slikovite črnogorske obale.

Prek 40 smrti

Portal Krik.rs, ki se naslanja na dokumentacijo iz policije, tožilstva, sodišč, varnostnih agencij ter pričanja poznavalcev balkansko kriminalno sceno, je izračunal, da je bilo v teh spopadih ubitih vsaj 41 ljudi: samih kriminalcev pa tudi članov njihovih družin ter tudi nekaj posameznikov, ki so bili v času spopadov na napačnem mestu.

Za uboje so novačili tako profesionalce kot amaterje. “Veliko likvidacij je bilo izvedenih profesionalno (…), kaže pridobljena dokumentacija. Žrtve so bile ubite s pištolo ali avtomatskim orožjem, nekatere pa tudi z nastavljanjem bombe pod avtomobil in eksploziva. V najmanj dveh primerih je žrtev ubil ostrostrelec.”

Ne spreglejte:

Naši viri ne izključujejo možnosti, da ima klan ovaduha tudi v slovenski policiji.

Najbolj nenavaden primer se je po pisanju Krik.rs zgodil septembra 2016, ko je ostrostrelec ubil Daliborja Djurića, pripadnika škaljarjev, medtem ko je ta prestajal kazen v zaporu v predmestju Podgorice. Med sprehodom po dvorišču zapora ga je zadel strelec z druge strani reke. Policisti so našli njegova pomočnika, ki jima sodijo, ne pa tudi storilca, ki je še zdaj na begu.

Povezave vse do srbskega državnega vrha

Medtem ko sta se na domačem območju borili za prevlado, sta tako škaljarski kot kavaški klan ves čas iskala partnerje za širitev v Srbijo. Kavaški klan ga je našel v nogometnih huliganih, skupini Janjičari, ki jo vodi Veljko Belivuk in velja za eno bolj brutalnih kriminalnih združb z dobrimi povezavami z vladajočo politiko.

Eden njihovih ključnih članov Aleksandar Vidojević naj bi bil prijatelj sina srbskega predsednika Aleksandra Vučića, Danila Vučića. Iz policijskih evidenc izhaja, da Vidojevića organi pregona vodijo kot člana kavaškega klana, piše Krik.rs.

Še en dokaz, da ima močne politične povezave, je aretacija nekdanje državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Dijane Hrkalović slab mesec dni nazaj. Hrkalovićeva je bila aretirana prav zaradi suma, da je pomagala prikriti dokaze za umor izpred štirih let, za katerega je osumljen Belivuk. Mediji so sicer poročali še, da naj bi skupaj z za zdaj neimenovanim politikom načrtovala “državni udar” in zrušitev predsednika Vučića. 

Tudi Belivuk in nekateri člani njegove združbe so danes v priporu. Posebno sodišče za organizirani kriminal  je sredi oktobra vložilo obtožnice zoper 31 obtoženih iz skupine Belivuka, ki jim očita pet brutalnih umorov, mučenje, preprodaja mamil in orožja.

Slovenska veja od leta 2018

Mednarodna policijska preiskava je navrgla tudi nekaj informacij o delovanju slovenske veje združbe.

Kot je sporočil evropski policijski urad Europol, gre za zelo mobilno kriminalno združbo, ki je imela celico v Sloveniji od leta 2018. Policija je maja letos na 23 lokacijah aretirala 48 osumljencev, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. Sumijo jih 81 kaznivih dejanj, povezanih s tihotapljenjem droge in orožja, s katerimi so osumljenci zaslužili okoli 2 milijona evrov.

“Osnovna nezakonita dejavnost kriminalne združbe je bila preprodaja velikih količin različnih prepovedanih drog, kot so kokain, heroin, hašiš, konoplja, in tihotapljenje orožja,” je takrat pojasnil pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi Matjaž Jerkič.

Prevozi droge so potekali iz Španije in Nizozemske v Slovenijo, iz Slovenije v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in na Hrvaško, prevozi strelnega orožja so potekali iz Slovaške v Slovenijo, Srbijo in na Nizozemsko, prevozi gotovine pa iz Španije v Srbijo.

Europolov video o mednarodni preiskavi:

Slovenski skesanec

Člani hudodelske združbe so po navedbah slovenske policije prepeljali in prodali najmanj 790 kilogramov kokaina, 2.249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina in 30 litrov amfetaminske baze ter več prevozov strelnega orožja in 5,6 milijona evrov gotovine.

Koronavirus
Beograd

Ključno vlogo pri tem, da jih je policija odkrila, je (poleg sodelovanja s tujimi policisti) po poročanju Večera odigral skesanec, ki je bil prej v vrhu slovenske veje združbe. Junija lani je nato postal celo tajni sodelavec policije in je pomagal zbirati dokaze za preiskavo. Trenutno ima status osumljenega in zaščitene priče.

S pomočjo ovaduhov ubežala policiji

Če drži izpoved skesanca, je vodja slovenske celice Klemen Kadivec, njegov brat Blaž Kadivec pa glavni računovodja. Združba je imela v lasti podjetji v Kopru, registrirani za logistiko in prevoze. S tovornjaki teh podjetij in drugimi vozili, posebej predelanimi za prevoz droge, so člani združbe tedensko prevažali večje količine kokaina, heroina in marihuane, denarja za nakup ali od prodaje droge in orožje.

Klemen Kadivec je v priporu od oktobra 2019 zaradi sumov ugrabitve in je v zaslišanju pred sodiščem zanikal povezanost s Kavaškim klanom. Medtem je Blaž Kadivec na begu in prav tu naj bi ključno vlogo odigrala zaposlena na tožilstvu, ki so jo policisti ta teden pridržali. Dokumente z občutljivimi informacijami o poteku preiskave, ki jo je opravljal NPU, usmerjalo pa specializirano državno tožilstvo, je fotografirala, fotografije pa nosila trem osebam na območju Ljubljane, ki so jih posredovale članom kriminalnih združb. Skupaj so vsaj dvema članoma združbe – poleg Kadivca še Luki Arapoviću – pomagali, da sta se izognila prijetju, je poročal Večer.

Policija, kiminalistična preiskava, drzne tatvine
Foto : Borut Zivulovic/BOBO

“Mafija ne bo več vladala Črni Gori”

Lani začetka mednarodna policijska preiskava Europola in nacionalnih policij je obrodila več sadov v obliki kazenskih preiskav, tudi zoper samo vodstvo klana.

V zadnjem letu je specializirano tožilstvo Črne Gore po pisanju Nova.rs vložilo več obtožnic zoper vodji kavaškega klana, Slobodan Kašćelana in Radoja Zvicera ter več njunih sodelavcev. Očita jim delovanje v kriminalni združbi, umore, nedovoljeno posedovanje orožja in eksplozivov.

Dritan Abazović, namestnik črnogorskega premierja, je takrat zapisal, da je to “največji uspeh (črnogorske policije in tožilstva, op.a.) v boju proti organiziranem kriminalu v zadnjem desetletju”. Dodal je zmagoslavno napoved, da “mafija ne bo več vladala Črni Gori”.

A vsaj pri enem vodji tolpe imajo organi pregona še veliko dela. Zvicer je namreč na begu. Kaščelana in pet sodelavcev v klanu pa je aprila letos črnogorska policija prijela v domačem Kotorju in so v priporu.