in

Britansko sodišče razveljavilo zavrnitev izročitve Assangea ZDA

Britansko sodišče je danes v pritožbenem postopku razveljavilo zavrnitev izročitve ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA.

Sodišče v Londonu je danes odločalo o pritožbi ameriške vlade zoper odločitev sodišča, da Velika Britanija ZDA ne izroči ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea.

Jualian Assange

Januarja je namreč britanska sodnica Vanessa Baraitser na prvostopenjskem sodišču v Londonu odločila, da Julian Assange ne more biti izročen ZDA, kjer ga obtožujejo vohunjenja in vdora v vladne računalnike in objave zaupnih dokumentov.

Sodišče je danes ugodilo pritožbi ZDA na januarja sprejeto sodno odločitev ter razveljavilo zavrnitev izročitve ustanovitelja Wikileaksa ZDA.

Britansko sodstvo bo moralo o ameriški zahtevi za izročitev odločati ponovno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Grozi mu do 175 let zapora

Petdesetletni Avstralec je bil v ZDA obtožen na podlagi zakona o vohunjenju zaradi svoje vloge pri objavi zaupnih vojaških in diplomatskih depeš na spletnem portalu Wikileaks leta 2010.

Trenutno je priprt v strogo varovanem londonskem zaporu Belmarsh. Če bi ga izročili v ZDA, mu grozi sojenje glede 18 obtožb. Če bi odločili, da je kriv po vseh 18 točkah obtožnice, mu grozi do 175 let zapora.

Assange je bil aretiran aprila 2019, ko so britanske oblasti vstopile na ekvadorsko veleposlaništvo, kjer se je skrival sedem let, in ga priprle na podlagi ameriškega naloga za izročitev.

Oznake